REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 26 Αυγούστου 2009

Το ΥΠΕΞ για τα περί πακέτου προτάσεων από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος θα συναντηθεί απόψε και αύριο με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του γ.γ. της Συμμαχίας, η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές του -κυρίως στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο- , η προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η διεύρυνση της Συμμαχίας, όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και η προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

«Πρώτη ανταλλαγή απόψεων»
Όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, «πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις σκέψεις του για όλα τα θέματα που απασχολούν την Συμμαχία, ενώ θα είναι και μια πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα τεθούν «και τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη και μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας, με τις γνωστές συνέπειες που έχουν για την συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να αναφέρεται «στο “παράδοξο”, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος της Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Παράδοξα στη συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ»
«Όλα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας.
«Αυτή τη στιγμή -παρατήρησε- συμβαίνουν παράδοξα στην συνεργασία των δύο Οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της ΕΕ βρίσκονται πλάι – πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι – πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν. Επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Για αυτό το λόγο θα ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους – μέλους της ΕΕ. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ζητήματος. Επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Ακόμη κι αν αυτή γίνεται στο πεδίο, με απευθείας επαφή των αποστολών που επιχειρούν. Η συνεργασία όμως χρειάζεται».

Ενημέρωση για τη συμπεριφορά της γείτονος
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον κ. Ράσμουσεν και για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας είναι ήδη ενήμερος από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Συμμαχία.
Εξάλλου, ο κ. Δελαβέκουρας δεν επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ράσμουσεν κομίζει «πακέτο ιδεών» για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για στρατιωτικά – τεχνικά θέματα που άπτονται του Αιγαίου.
«Δεν επιθυμώ να σχολιάσω υποθετικά δημοσιεύματα, ενώ είναι τουλάχιστον πρόωρο να μιλούμε για συγκεκριμένες προτάσεις του γενικού γραμματέα”, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε:
«Περιμένουμε να έρθει ο γ.γ., να δούμε τι έχει να πει, πώς βλέπει τα πράγματα, να έχει και εκείνος την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις της Ελλάδας για αυτά τα θέματα – διότι αυτά δεν είναι νέα ζητήματα – και να προχωρήσουμε, πάντα με γνώμονα την πιο αποδοτική λειτουργία της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας είναι απαραίτητο εμπόδια, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, να ξεπερνιώνται. Για αυτό πρέπει να γίνονται τα αυτονόητα, όπως είναι το να αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube