REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2009

Ισπανικό «όχι» στη νομιμοποίηση του πολιτικού βραχίονα της ΕΤΑ

Ισπανικό «όχι» στη νομιμοποίηση του πολιτικού βραχίονα της ΕΤΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, προειδοποίησε σήμερα ότι το Μπατασούνα, ο εκτός νόμου πολιτικός βραχίονας της ΕΤΑ, δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ όσο υπάρχει η ένοπλη οργάνωση, ακόμη και αν το κόμμα πάρει αποστάσεις από τη βία.

Το Μπατασούνα «θα πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια ότι δεν θα επανενταχθεί ποτέ στους θεσμούς όσο υπάρχει η ΕΤΑ», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο Όντα Θέρο.

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Μπουργκός και στις Βαλεαρίδες, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 64, ο Ρουμπαλκάμπα είπε ότι έχει την αίσθηση πως σε λίγους μήνες το Μπατασούνα μπορεί να πάρει αποστάσεις από τη βία με την ελπίδα ότι θα νομιμοποιηθεί.

«Η απάντηση θα είναι κατηγορηματικά όχι» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «τα δικαστήρια έχουν αποδείξει ότι η ΕΤΑ και το Μπατασούνα είναι το ίδιο πράγμα».

Το Μπατασούνα τέθηκε εκτός νόμου το 2003 από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω των δεσμών του με την ΕΤΑ, ένα χρόνο αφότου το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο που αποκλείει από τους θεσμούς τα κόμματα που δεν καταδικάζουν τη βία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε αυτήν την απόφαση στις 30 Μαΐου, λόγω των δεσμών του Μπατασούνα με την ΕΤΑ, η οποία άλλωστε περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube