Γενικά θέματα 4 Αυγούστου 2009

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΓΔΑΕΕ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-ΓΔΑΕΕ


Το ποτήρι της οργής φαίνεται να ξεχειλίζει και όλα όσα εδώ και πολύν καιρό λέγονται ή ψιθυρίζονται στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής μας βιομηχανίας, πλέον απέκτησαν… επίσημη υπόσταση αφού διατυπώθηκαν γραπτώς σε επιστολές των υπευθύνων, κορυφαίων βιομηχανιών προς τον Γενικό Γραμματέα της ΓΔΑΕΕ Βαγγέλη Βασιλάκο.

Ξεχειλίζει η οργή για τη ΓΔΑΕΕ
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ-ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Ειδικότερα, από επιστολές που απέστειλαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ Φώτης Σπυράκος αναφερόμενος στο πρόγραμμα των οχημάτων ΒΜΡ-3 όσο και ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης αναφερόμενος στα προγράμματα των πυραυλακάτων Super Vita όσο και των νέων φρεγατών, αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι βιομηχανίες της χώρας μας όχι μόνον δεν υποστηρίζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν το ποσοστό εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής που προβλέπει ο νόμος, αλλά αντιμετωπίζονται κατά τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ακόμη και περιφρονητικός.
Προκύπτει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΓΔΑΕΕ αποφεύγει ακόμη και να μιλήσει στο τηλέφωνο με τους υπευθύνους των ελληνικών εργοστασίων, ενώ η επιστολή του περιέχει εκτός από ειρωνικές εκφράσεις που απάδουν προς το θεσμικό του ρόλο, φράσεις οι οποίες δείχνουν τουλάχιστον αδιαφορία προς ένα παραγωγικό κλάδο, ο οποίος απασχολεί περί τους 25.000 εργαζομένους, στη μεγάλη τους πλειονότητα, πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Το ότι τα 200 περίπου εργοστάσια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την εγκατάλειψή τους από το Κράτος, αποδεικνύει τις μεγάλες τους δυνατότητες αφού πλέον στηρίζονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις εξαγωγικές τους δραστηριότητες. Οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγαλύτερες αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βοηθούσαν παρέχοντας πιστοποιήσεις προϊόντων και ενεργοποιώντας τα εμπορικά τμήματα των ανά τον κόσμο πρεσβειών μας για την προώθησή τους.
Δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν γίνονται ούτε αυτές οι απλές και ανέξοδες ενέργειες μπορεί να υπάρχουν. Το μόνο που αποκαλύπτουν όμως είναι οι φοβίες που διακατέχουν τους λειτουργούς της ΓΔΑΕΕ, οι οποίοι αρνούνται να πράξουν το καθήκον τους προβάλλοντας τον κίνδυνο να τους καταλογισθεί ότι «υπηρετούν συμφέροντα».
Μπορεί κατά τον τρόπο αυτό να νομίζουν ότι λειτουργούν σύμφωνα με το «γράμμα» του νόμου. Μόνο που και αυτό, το τηρούν επιλεκτικά, αποφεύγοντας να υποστηρίξουν την εφαρμογή ρητών προβλέψεων, όπως αυτές για την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή…

Η επιστολή της ΕΛΒΟ

Προσχηματική και ελαχιστοποιημένη χαρακτηρίζει την συμμετοχή που θέλει η ρωσική πλευρά, να δώσει στις ελληνικές βιομηχανίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ, εξ ονόματος 28 ελληνικών εταιριών που επιδιώκουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Επισημαίνει ότι αναμένει τις ενέργειες της ΓΔΑΕΕ «για τη διασφάλιση του ρόλου που πρέπει να έχει απέναντι σε εκβιαστικά τελεσίγραφα».
Σημειώνεται ότι η πρόταση της Rosoboronexport περιορίζεται στην παραχώρηση κατασκευής «με βάση τη ρωσική σχεδιαστική βιβλιογραφία» των παρακάτω εξαρτημάτων:

ερπυστριών και ελαστικών πελμάτων
εδαφικών τροχών και τροχών υποστήριξης
κινητήριων τροχών
εξαρτημάτων ανάρτησης
δεξαμενών καυσίμων
καθισμάτων πληρώματος και ομάδας πεζικού
θυρίδων βολής

Η… γενναιόδωρη αυτή πρόταση συμπληρώνεται από την πρόταση συναρμολόγησης των ανωτέρω απαρτίων επί των οχημάτων στην ΕΛΒΟ, καθώς και της εκτέλεσης της βαφής και των τελικών δοκιμών στην Ελλάδα.
Και πάλι όμως όλα αυτά αφορούν σε μέρος μόνο του προγράμματος, αφού η επιστολή των Ρώσων αναφέρεται σε 250-300 οχήματα, από το σύνολο των 420!
Μάλιστα έχοντας στείλει την επιστολή της στις 11 Ιουνίου απαιτούσε να λάβει απάντηση μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα, οπότε και ενημέρωνε την ΕΛΒΟ για «για το κόστος της βιβλιογραφίας, του εξοπλισμού κλπ που θα απαιτηθούν». Επεσήμαινε μάλιστα ότι μετά την ημερομηνία αυτή, «είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις»…

Η αλληλογραφία με τα Ναυπηγεία

Ακόμη χειρότερο είναι το κλίμα που αναδεικνύεται από τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει ο πρόεδρος του Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης με τον Βαγγέλη Βασιλάκο.
Ο κ. Ταβουλάρης, αφού επισημαίνει ότι επεδίωξε ανεπιτυχώς απ’ ευθείας επικοινωνία με τον κ. Βασιλάκο, τονίζει ότι τα σε σχέση με τη ΓΔΑΕΕ θέματα που αφορούν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, είναι τα ακόλουθα:
1.Η καθυστέρηση πληρωμής των συμβατικών γεγονότων 06/3 και 07/3 της Τροποποιήσεως 10 της Σύμβασης 0013/00 για την ναυπήγηση των ΤΠΚ 6 και 7. Η προβλεπόμενη από τη Σύμβαση Πιστοποίηση έγινε στις 29 Μαΐου ε.ε. Είναι απόλυτα αναγκαίο να μας γνωρίσετε τους λόγους της καθυστέρησης και τις προθέσεις της υπηρεσίας σας.
2.Η στάση της ΓΔΑΕ στο θέμα των FREMM. Η γαλλική πλευρά (DCNS-DGA) μας ενημέρωσε ότι έλαβε «οδηγίες σας» να διακόψει και να αγνοήσει τις από 5ετίας σχέσεις συνεργασίας με την Ελευσίνα / Νεώριο (ΜΟU, Πρωτόκολλα, κλπ) ανατρέποντας μια αναμφισβήτητη επιτυχία μιας ελληνικής επιχείρησης που πέτυχε να συνάψει μεγάλης εμβέλειας στρατηγική συνεργασία με μία από τις διεθνώς μεγαλύτερες εταιρίες. Και μάλιστα με εξαιρετικά επωφελείς για τη χώρα όρους. Ελπίζω να συμφωνήσετε ότι στην περίπτωση αυτή φαντάζουν ως άνευ αντικειμένου οι συνεχείς κυβερνητικές προτροπές στις επιχειρήσεις για εξωστρέφεια, αναζήτηση διεθνών συνεργασιών κλπ. Ζήτησα από την DCNS και την DGA την άδεια να χρησιμοποιήσω την ενημέρωση που μου έκαναν σχετικά με τις «οδηγίες σας» την οποία και μου έδωσαν. Τους ενημερώνω δε σχετικά.
Στις επισημάνσεις αυτές ο κ. Βασιλάκος απαντά ευχαριστώντας με ειρωνικό τόνο τον κ. Ταβουλάρη «για την απαξιωτική προς το πρόσωπό μου επιστολή σας της 13 Ιουλίου 2009, το προσβλητικό περιεχόμενο της οποίας απαξιεί οιασδήποτε απαντήσεως».
Περαιτέρω υποστηρίζει ότι:
«Η ομολογία σας ότι επιδιώξατε επανειλημμένως τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου με απώτερο σκοπό να ασκήσετε «πίεση» για τις επιχειρηματικές επιδιώξεις σας αποδεικνύει καταφανέστατα ότι ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρέπει. Όπως κατ’ επανάληψη και δημόσια έχω δηλώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διελκυστίνδες ή/και διαμάχες ή/και συμφέροντα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας».
Επί της ουσίας, σχετικά με τις πυραυλακάτους αναφέρει ότι:
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΓΔΑΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα επί των πληρωμών, όπως ανακριβώς αναφέρετε στην επιστολή σας. Κατά συνέπεια, η σχετική αναφορά στην επιστολή σας αποδεικνύει την πιθανή επιδίωξή σας για την δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων».
Ενώ για τις φρεγάτες υποστηρίζει:
«Η προμήθεια των νέων φρεγατών επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Γαλλική Δημοκρατία, γεγονός το οποίο παραβλέπετε ολωσδιόλου στις αναφορές σας. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις που μόλις προσφάτως εκκίνησαν, η εταιρεία DCNS συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι αναφορές σας στις συνομιλίες σας με την DCNS είναι άνευ αντικειμένου.
Η αναφορά σας σε «οδηγίες» εκ μέρους μου είναι παντελώς ανυπόστατη και ψευδής, αν όχι συκοφαντική».
Στην επιστολή αυτή απάντησε ο κ. Ταβουλάρης επισημαίνοντας:
«Στην εισαγωγική παράγραφο της επιστολής σας αναφέρετε ότι η επιστολή μου έχει προσβλητικό περιεχόμενο και «απαξιεί οποιασδήποτε απαντήσεως».
Η δική μου επιστολή αναφέρει ότι θεωρώ εξόχως προσβλητική και απαξιωτική την απόλυτη σιωπή σας, στο αίτημά μου να μιλήσω έστω και στο τηλέφωνο μαζί σας, πράγμα που εξάλλου αποδέχεσθε ως γεγονός. Το ότι θεωρείτε σαν «ομολογία μου» το γεγονός ότι ζήτησα να μιλήσω μαζί σας σαν απόδειξη και μάλιστα «…….καταφανέστατη ότι ασκείται τα καθήκοντά σας ως πρέπει», μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν λεκτική υπερβολή».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τη γαλλική πλευρά, τονίζει:
«Πιστεύετε ότι ξαφνικά και χωρίς αφορμή ζητούσα να σας μιλήσω όταν οι Γάλλοι μου ανεκοίνωσαν ως γεγονός την ύπαρξη «οδηγιών» σας;
Δεν είχα υποχρέωση και δικαίωμα να σας ρωτήσω περί τίνος πρόκειται; Ήταν και είναι εκτός αρμοδιότητας και επιπέδου σας ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
Για κάθε περίπτωση η κατηγορηματική σας διάψευση με ικανοποιεί απόλυτα. Και ασφαλώς πιστεύω ότι έχετε ενημερώσει επ’ αυτού και τον ΥΕΘΑ».
Από τα παραπάνω, αλλά ακόμη περισσότερο από τα πλήρη κείμενα των επιστολών, προκύπτουν αβίαστα συμπεράσματα και διαμορφώνεται ανάγλυφα η ζοφερή εικόνα των σχέσεων της ΓΔΑΕΕ με τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.
Εικόνα θλιβερή, που ανάλογή της δεν έχει υπάρξει στα τελευταία 35 χρόνια. Από τότε δηλαδή, που υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Ευαγγέλου Αβέρωφ ιδρύθηκε η Υπηρεσία Πολεμικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ) η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΓΔΑΕΕ.
diplomatia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube