Weather Icon

Έρευνα για τους θανάτους αμάχων απευθύνει στο Ισραήλ ανθρωπιστική οργάνωση

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε το Ισραήλ να ερευνήσει επτά περιστατικά κατά τα οποία, σύμφωνα με την οργάνωση, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιους πολίτες οι οποίοι είχαν υψώσει λευκές σημαίες στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιανουάριο.

Εκφράζοντας απογοήτευση για την αντίδραση του Ισραήλ απέναντι σε μία σειρά από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου οι οποίες έχουν διατυπωθεί από διεθνείς οργανισμούς, το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις για διώξεις.

Στην τελευταία έκθεση που συνέταξαν διάφορες οργανώσεις με σκοπό την καταγραφή καταγγελιών για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές, στη διάρκεια των τριών εβδομάδων πολέμου, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι διαθέτει ομολογίες και άλλα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι 11 άοπλοι, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ περπατούσαν ανά ομάδες κουνώντας λευκές σημαίες.

«Αυτές οι απώλειες είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των αμάχων Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν. Αλλά ξεχωρίζουν γιατί, σε κάθε περίπτωση, τα θύματα στέκονταν, περπατούσαν ή επέβαιναν σε οχήματα που κινούταν αργά, μαζί με άλλους άοπλους αμάχους, και προσπαθούσαν να δείξουν ότι δεν εμπλέκονται στις εχθροπραξίες κουνώντας λευκή σημαία», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε αποδεικνύνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο των εν λόγω περιοχών, ότι δεν σημειώνονταν εχθροπραξίες στις περιοχές αυτές εκείνο το χρονικό διάστημα και ότι δεν υπήρχαν μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων κρυμμένα ανάμεσα στους πολίτες, ούτε τους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οργάνωση στη Γάζα εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων ξεπερνά τους 900, από τους περισσότερους από 1.400 Παλαιστίνιους που υπολογίζει ότι σκοτώθηκαν, ενώ το Ισαρήλ δηλώνει ότι σκοτώθηκαν περίπου 300 άμαχοι και 900 ένοπλοι.

Από την ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι- 10 στρατιώτες και τρεις άμαχοι.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις διεθνείς επικρίσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση που- όπως το ίδιο ισχυρίζεται- εξαπέλυσε για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις με ρουκέτες που δεχόταν από τη Χαμάς.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ερευνά τις καταγγελίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει λόγο για να παραπέμψει στη δικαιοσύνη στρατιώτες.

Ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπάρακ, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους πιο ηθικούς στρατούς στον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube