REAL TIME |

Weather Icon
Γεωοικονομία , Καναδάς 19 Αυγούστου 2009

Ο Καναδάς παλεύει για την αναγνώριση της κυριαρχίας του στην αρκτική ζώνη

Ο Καναδάς παλεύει για την αναγνώριση της κυριαρχίας του στην αρκτική ζώνη

Τη στρατιωτική άσκηση Nanook στην αρκτική ζώνη θα παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, την Τετάρτη, διαμηνύοντας προς όλους ότι η χώρα δεν θα εγκαταλείψει τα συμφέροντά της στο Βορρά σε άλλες χώρες.

ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία και Δανία (με νομικό όπλο τη θέση της Γροιλανδίας, μέρους της δανεζικής επικράτειας) διεκδικούν μερίδιο του Αρκτικού Ωκεανού. Το ενδιαφέρον για τον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής είναι τεράστιο, εξαιτίας της πιθανότητας ύπαρξης αποθεμάτων πετρελαίου.

Η άσκηση Nanook διοργανώνεται με τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας και της Ακτοφυλακής του Καναδά κατά την οποία ελικόπτερα, πολεμικά πλοία και υποβρύχια θα επιχειρήσουν στον κόλπο Φρόμπισερ. Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει καταδίωξη ξένου υποβρυχίου στην περιοχή.

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει την προθεσμία του 2013, οπότε θα πρέπει να καταθέσει αίτημα με το οποίο εμπεριστατωμένα θα καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη ποια κομμάτια της περιοχής θεωρεί δικά του.

Ο Σ.Χάρπερ έφτασε στα βόρεια, όπως κάθε χρόνο από της αναλήψεως των καθηκόντων του, για να επισκεφθεί τις πόλεις των Εσκιμώων ανακοινώνοντας νέο οικονομικό σχέδιο για την περιοχή.

Έφαγε μαγειρεμένη φώκια σε μια προσπάθεια να δείξει πως υποστηρίζει το νόμιμο και ελεγχόμενο κυνήγι της φώκιας, που έχει γίνει ζήτημα αγκάθι στις εμπορικές σχέσεις Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επεξεργασία της φώκιας και των προϊόντων της αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των κοινοτήτων της περιοχής κόντρα στις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube