Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 29 Αυγούστου 2009

Ο Αττίλας εμπόδιο μεταξύ Ε.Ε. – ΝΑΤΟ


Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ράσμουσεν- Νταβούτογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν.
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Τουρκία, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι πέτυχε το στόχο του, ο οποίος ήταν η εξάλειψη των προβλημάτων που παρεμποδίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινά μέτωπα επιχειρήσεων, όπως το Αφγανιστάν και που, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν να κάνουν με το Κυπριακό.

Με το επιχείρημα ότι οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν διακινδυνεύουν τις ζωές τους χωρίς την προστασία του ΝΑΤΟ, ο Ράσμουσεν κάλεσε χθες την Άγκυρα να διευκολύνει τη Συμμαχία στο θέμα αυτό. Ερωτηθείς για τα «μηνύματα» που έλαβε κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, δήλωσε:

«Επικεντρώνομαι στις πρακτικές συνέπειες. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια ρεαλιστική βάση και να βρούμε μια ικανοποιητική λύση».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ανεπίσημα ότι ρεαλισμός δεν σημαίνει εγκατάλειψη βασικών αρχών, ενώ παραπονέθηκε ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δεν προσπάθησαν αρκετά να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ενώ η Τουρκία έκανε αυτό που της αναλογούσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Ράσμουσεν- Νταβούτογλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν, ενώ υποσχέθηκε ότι «η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο ανώτατο επίπεδο». Πρόσθεσε πάντως ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του αφγανικού στρατού και ότι δεν προτίθεται να στείλει επιπλέον δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή των συμμάχων», είπε, απ’ την πλευρά του, ο Ράσμουσεν, ο οποίος υπογράμμισε, κατά τα άλλα, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της Συμμαχίας και την υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού δόγματος, μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε, εξάλλου, ότι υπάρχουν ήδη «θετικά σημάδια» όσον αφορά τις σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube