Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 2 Αυγούστου 2009

Αναλαμβάνει ο Ράσμουσεν

Αναλαμβάνει ο Ράσμουσεν

Τα νέα του καθήκοντα αναλαμβάνει αύριο (Δευτέρα) στις Βρυξέλλες ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας διαδέχθηκε την 1η Αυγούστου τον Ολλανδό Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να τερματίσει την εμπλοκή της στο Αφγανιστάν και παράλληλα να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Για πρώτη φορά γίνεται Γενικός Γραμματέας ένας πρώην πρωθυπουργός
Κυριακή 2 Αυγούστου 2009 ΒΗΜΑ

Ο ηλικίας 56 ετών Ράσμουσεν είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που αναλαμβάνει το πόστο του Γενικού Γραμματέα, γεγονός που του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους προκατόχους του: λόγω της εμπειρίας και των προσωπικών γνωριμιών του θα είναι σε θέση να συνδιαλέγεται απευθείας με ηγέτες του βεληνεκούς μιας Ανγκελα Μέρκελ ή ενός Νικολά Σαρκοζί . Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Καρλ-Χάιντς Καμπ, του Κολεγίου Αμύνης του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, «ως πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο εξουσίας και επιρροής».

Οπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, το Αφγανιστάν θα μονοπωλήσει την ατζέντα του νέου Γενικού Γραμματέα. Στόχος του θα είναι να καταστεί νικηφόρος ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν, έτσι ώστε οι νατοϊκές δυνάμεις να αποχωρήσουν σύντομα από τη χώρα. Ενας στόχος που για την ώρα μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτος, δεδομένου ότι η αντίσταση των Ταλιμπάν και των υποστηρικτών τους έχει αυξηθεί ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες. Ο Ράσμουσεν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μαζί με περισσότερα χρήματα και εφόδια, σε μια εποχή κατά την οποία η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει αρχίσει να κουράζεται με αυτόν τον πόλεμο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων. Ο δανός πολιτικός ξεκινά τη θητεία του με ένα μειονέκτημα αναφορικά με τις σχέσεις του με το Ισλάμ: η μετριοπαθής στάση του το 2006, όταν μια δανέζικη εφημερίδα είχε δημοσιεύσει σκίτσα με τον Μωάμεθ, είχε εξοργίσει πολλούς μουσουλμάνους, αλλά και την τουρκική κυβέρνηση, η οποία έφερε δυσκολίες προτού δώσει την έγκρισή της για την υποψηφιότητα του νέου Γραμματέα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube