Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Αυγούστου 2009

Νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου

Νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου

Σε δύο «μέτωπα» συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες η τουρκική αεροπορία, που δημιουργούν κλίμα έντασης στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Στο Αιγαίο και στον εθνικό εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι, οι νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2009, καταγγέλθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας, που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, στις 10 Αυγούστου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε., κ. Λούης Τηλεμάχου, εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητείται ο άμεσος τερματισμός τους.

Τονίζεται, ότι η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η περιφρόνηση των διεθνών κανονισμών από την Τουρκία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπλοΐας, ενώ αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας στο νησί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία ως μη μόνιμο μέλος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Τουρκία, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για επιβολή της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και για αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέτοιες ενέργειες, τονίζει ο κ. Τηλεμάχου στην επιστολή του, δεν συμβάλλουν στην διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας για τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Η επιστολή του κ. Τηλεμάχου κυκλοφόρησε στις 19 Αυγούστου, ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
romiossini.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube