Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2009

Απόρρητα έγγραφα Ντεκτάς-Κληρίδης


Σε απόρρητα έγγραφα – σημειώσεις του τέως Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που αφορούν στην τελευταία συνάντηση μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του ιδίου, πριν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναφέρεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα».

Η εφημερίδα δημοσιεύει μέρος των πρακτικών – σημειώσεων, της τελευταίας συνάντησης Κληρίδη – Ντενκτάς με ημερομηνία 9 Ιουλίου 1974 και τιτλοφορεί το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η τελευταία έκθεση του 1974».

Αναφέρει ακόμα ότι οι σημειώσεις αυτές φέρουν την σφραγίδα «απόρρητο» και έχουν ταξινομηθεί και αρχειοθετηθεί και στα αρχεία της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι συναντήσεις μεταξύ Κληρίδη – Ντενκτάς άρχισαν το 1968 και συνεχίστηκαν για έξι χρόνια. Οι συναντήσεις αυτές μοιάζουν με τις συναντήσεις που διεξάγονται σήμερα μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρόπου και της διαδικασίας», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την «Αφρίκα», κατά τη συνάντηση της 9ης Ιουλίου ορίσθηκε και η επόμενη, η οποία θα πραγματοποιείτο στις 16 Ιουλίου 1974.

Στα πρακτικά –σημειώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει αναφορά σε δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη, του Ραούφ Ντενκτάς και του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Weckman-Munoz, κατά τη συνάντηση της 9ης Ιουλίου 1974.

Η εφημερίδα αναφέρει, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Ντενκτάς, ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι «πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιταχύνουμε την διαδικασία ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα το γρηγορότερο δυνατόν. Ας δούμε λοιπόν το πρόγραμμα των εργασιών. Τι νομίζετε; Εχουμε μέχρι στιγμής, σε 69 συναντήσεις μας, συζητήσει θέματα που αφορούν στο σύνταγμα. Εχουμε ακόμα αναθέσει στους ειδικούς, οι οποίοι συνεχίζουν τις εργασίες τους, να εξετάσουν τα θέματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει, αλλά και αυτά τα οποία δεν έχουμε συμφωνήσει σχετικά με το σύνταγμα».

Στο δημοσίευμα, ο αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ διερωτάται, τέλος, ποια είναι η διαφορά μεταξύ των συναντήσεων Κληρίδη – Ντενκτάς και Χριστόφια – Ταλάτ.
Σημερινη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube