REAL TIME |

Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2009

Τορπίλη για το Κουρδικό

Τορπίλη για το Κουρδικό

Ο πρόεδρος Γκιουλ έκανε το χατίρι στο ΡΚΚ και ανέφερε την πόλη Γκιουροϊμάκ με το κουρδικό της όνομα «Νορσίν», μιλώντας την Κυριακή στους κατοίκους. Μήπως αργότερα σκοπεύει να αλλάξει την Ιστανμπούλ σε Κωνσταντινούπολη;».

Με τέτοιες κορώνες ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκλεισε με πάταγο την πόρτα του διαλόγου για το Κουρδικό, που άνοιξε η κυβέρνηση Ερντογάν. Οπως άλλωστε και ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που αρνήθηκε επίσης να συναντήσει τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.

Ο τελευταίος θα δει αύριο τον αρχηγό του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), Αχμέτ Τουρκ, στο πλαίσιο του διαλόγου για την οριστική διευθέτηση του Κουρδικού Ζητήματος. Την επιδιώκει πάση θυσία η κυβέρνηση Ερντογάν. Τόσο για να προλάβει τη διακήρυξη «Οδικού Χάρτη» του Οτσαλάν, στις 15 Αυγούστου, όσο και για να κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Καθώς το Σάββατο συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έναρξη του ένοπλου αυτονομιστικού αγώνα του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, χτες μία ομάδα Κούρδες μανάδες με την επωνυμία «Μητέρες της Ειρήνης» οργάνωσε στην Αγκυρα καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τον Οτσαλάν. «Αφουγκραστείτε το Ιμραλί», έγραφε το πανό που ξεδίπλωσαν. Αναφερόταν στο νησί-φυλακή της Προποντίδας, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης ο ηγέτης του ΡΚΚ.

Συναντήσεις
Τόση σημασία δίνει η κυβέρνηση στην ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, ώστε ο πρόεδρος Γκιουλ αποκάλυψε στη «Σαμπάχ» ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί προσωπικά με τους Μπαϊκάλ-Μπαχτσελί, για να τους εξηγήσει ότι ο συμβιβασμός με τους Κούρδους εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Το ίδιο επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχιτέκτονας της θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων», στο εσωτερικό και στον περίγυρό της Τουρκίας.

«Η κουρδική πρωτοβουλία αποτελεί μία κίνηση ιστορικής ενοποίησης. Κάποιοι στο εξωτερικό θέλουν να παραμείνουν εχθροί τα αδέλφια (σ.σ.: Τούρκοι και Κούρδοι). Αλλά και στο εσωτερικό κάποιοι πέφτουν θύματα της ψυχολογικής έντασης», τόνισε ο Νταβούτογλου, συμπληρώνοντας πως η παραχώρηση ελευθεριών και ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας δεν πρέπει να τρομάζουν κανέναν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέβη χτες στη Βαγδάτη, όπου ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Αμπντέλ Ρασίντ, του επισήμανε πως η Τουρκία δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της για την τροφοδοσία του Ιράκ από τον Ευφράτη. Ο Ιρακινός υπουργός απέρριψε τις δικαιολογίες του Νταβούτογλου περί «γενικευμένης ξηρασίας, που πλήττει και τους Τούρκους αγρότες», λέγοντάς του ότι «ξέρει πολύ καλά ότι τα τουρκικά φράγματα γέμισαν από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις της προηγούμενης χρονιάς».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
EΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube