Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Αυγούστου 2009

Νεκρός και τέσσερις τραυματίες από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ

Ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο είναι νεκρός και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίες από το ατύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ. Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο είναι σοβαρά και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΚΑΤ λόγω των εγκαυμάτων που έχουν, και οι άλλοι δύο έχουν ελαφρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που επικαλείται το ΑΠΕ, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι μια ομάδα εργαζομένων πήγε στο συγκεκριμένο καζάνι για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να το αδειάσουν. Πριν καν αρχίσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

Στην περιοχή έσπευσε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, που έλαβε πρόσθετα μέτρα για εγκαταστάσεις προπανίου που βρίσκονται κοντά στο σημείο του ατυχήματος.

Στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, προχώρησε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.

– Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου είχε σημειωθεί έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ με επίσης έναν νεκρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Τρίτη (25/8) ένας νέος εργαζόμενος της ΔΕΗ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλάβης, πέφτοντας από κολόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ο νεαρός ήταν ανεκπαίδευτος και εργαζόταν με οκτάμηνη σύμβαση.

Προσωρινή σφράγιση των πέντε ηλεκτροκαμίνων της ΛΑΡΚΟ

Σφραγίζονται προσωρινά οι πέντε ηλεκτροκάμινοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ μετά από εντολή του Γ.Γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να γίνει πλήρης έλεγχος. Σε εξέλιξη – σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου – βρίσκεται ΕΔΕ για το εργατικό δυστύχημα της 2ας Αυγούστου και το πόρισμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

“Βούληση του υπουργείου είναι να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες. (…) Ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης”, συμπληρώνεται.

Ευθύνες σε κυβέρνηση και Δ.Σ. επιρρίπτει η ΓΣΕΕ

Οργή και αγανάκτηση εκφράζει η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της για το σημερινό τραγικό περιστατικό στη ΛΑΡΚΟ. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για το δεύτερο εργατικό δυστύχημα αυτό το μήνα και καταδεικνύει τις ευθύνες για την έλλειψη επιθεώρησης, ασφάλειας και συντήρησης των μεταλλείων.

“Τα συνεχόμενα αυτά εγκληματικά περιστατικά αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες των υψηλότατα αμειβόμενων κομματικών στελεχών της Διοίκησης της εταιρείας, τα οποία αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία. Το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου. Η ζωή των εργαζομένων με την ανοχή και την ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στη λογική της “ρώσικης ρουλέτας” των καθημερινών τραγικών περιστατικών”.

ΠΑΣΟΚ

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νεκρού της ΛΑΡΚΟ και την συμπαράστασή του στις οικογένειες των 4 τραυματιών από το ίδιο τραγικό συμβάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι “δεν είναι η πρώτη φορά”, που συμβαίνει τέτοιο εργατικό ατύχημα, ενώ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές “να διερευνήσουν άμεσα τις συνθήκες του δυστυχήματος και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στην Δικαιοσύνη”.

“Η ΛΑΡΚΟ έχει αφεθεί στην τύχη της, έχει καταληστευθεί και δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί η ασφάλεια των εργαζομένων να γίνεται θυσία στον βωμό της ιδιωτικοποίησης”.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ στο ερώτημα αν συνδέει το ατύχημα με την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, είπε ότι “στην επιχείρηση δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και αν αυτό γίνεται στον βωμό της ιδιωτικοποίησης μένει να κριθεί”,επισημαίνοντας ωστόσο ότι “τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 4 ή 5 νεκρούς στην ΛΑΡΚΟ,ενόψει της ιδιωτικοποίησης έχουμε αυτά τα συμβάντα και για αυτά δεν έχει απολογηθεί κανένας”.

ΚΚΕ

“Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη ΛΑΡΚΟ”,αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο σε ένα μήνα και προσθέτει ότι συμπαραστέκεται στο πένθος και στη θλίψη των συγγενών και φίλων.

ΝΟΟΖ.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube