Weather Icon
Ιράκ , Συρία 13 Αυγούστου 2009

Αμερικανοί ειδικοί στη Συρία για θωράκιση των συνόρων

Αμερικανοί ειδικοί στη Συρία για θωράκιση των συνόρων

Ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων ειδικευμένων σε θέματα ασφάλειας επισκέπτεται τη Συρία για δεύτερη φορά εδώ και δύο μήνες με σκοπό να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Δαμασκού τρόπους να εμποδίσουν ακραία ένοπλα στοιχεία να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Τζ. Κρόουλι, η αποστολή της οποίας επικεφαλής βρίσκεται στρατηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, θα συνεχίσει τις σχετικές συζητήσεις με τη συριακή πλευρά από εκεί που είχαν σταματήσει κατά την πρώτη τους επίσκεψη τον περασμένο Ιούνιο. Και σαφώς, η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη σταθερά αυξανόμενης αμερικανοσυριακής συνεργασίας, υπόθεση την οποία στηρίζει η πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα (που ξανανοίγει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό ύστερα από τετραετία), ενώ η ημερομηνία της προσδιορίστηκε κατά τη συνάντηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ στη συριακή πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα. «Οι Αμερικανοί έχουν προμηθεύσει τους Σύρους με λίστα ονομάτων ατόμων που θα επιθυμούσαν να δουν να συλλαμβάνονται», είπε διπλωματική πηγή στη Δαμασκό στο Reuters.

Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για το θέμα του Ιράκ, από όπου σιγά σιγά οι Αμερικανοί αποχωρούν, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διμερούς προσέγγισης. Ομως, απώτερος δεδηλωμένος από την πλευρά της Ουάσιγκτον στόχος είναι η επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών Συρίας-Ισραήλ, «αγκάθι» στις οποίες παραμένει η επιστροφή στη Συρία των Υψωμάτων του Γκολάν που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967. Καθόλου άσχετη εδώ η συμμετοχή στην τρέχουσα αμερικανική αποστολή στη Δαμασκό του Φρέντερικ Χοφ, στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών ειδικευμένου στις συροϊσραϊλινές εδαφικές διενέξεις.

Η δεξιά υπερσυντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ εξακολουθεί φυσικά να βλέπει το θέμα με σκεπτικισμό. Και, σύμφωνα με χθεσινές δημόσιες δηλώσεις του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, δεν πρόκειται να ξαναγίνει αποδεκτή ως περιφερειακός διαμεσολαβητής η Τουρκία που πέρσι φιλοξενούσε ημιεπίσημες συνομιλίες Ισραηλινών και Σύρων αξιωματούχων, μέχρι την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Εφόσον επαναληφθούν οι συροϊσραηλινές ειρηνευτικές επαφές, αυτές θα είναι διμερείς: «Τρέφουμε -είπε- τεράστιο σεβασμό και εκτίμηση για τις τουρκικές προσπάθειες. Ομως αυτές δεν πέτυχαν, όχι εξαιτίας των Τούρκων, αλλά λόγω της συριακής αδιαλλαξίας».

(Πηγή: Reuters)
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube