REAL TIME |

Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2009

Τρέμουν ν΄ ανοίξουν τα αρχεία του στρατού

Τρέμουν ν΄ ανοίξουν τα αρχεία του στρατού


Τι λέγει Τούρκος ευρωβουλευτής
Τούρκος ευρωβουλευτής, που εξελέγη με τα χρώματα της Γερμανίας, επισήμανε στον Παναγιώτη Δημητρίου ότι η Τουρκία περιμένει την κορύφωση της ελληνοκυπριακής αντίδρασης για εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός και αργά ή γρήγορα θα έρχονται στο φως. Η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων από το 1981 προειδοποίησε για προσφυγή στη Χάγη και αυτό έθεσε την Τουρκία σε συναγερμό, επισημαίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος, εξήγησε ο Τούρκος ευρωβουλευτής της Γερμανίας, που ο τουρκικός στρατός κρατά ερμητικά κλειστά τα αρχεία του, γιατί εκεί φαίνονται φοβερές φρικαλεότητες. Αν δοθούν τα αρχεία αυτά, επισήμανε ο Τούρκος κοινοβουλευτικός, η Τουρκία αναμένει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα την κατηγορήσουν για βαρβαρότητες.
Τρέμουν ν΄ ανοίξουν τα αρχεία του στρατού
ΣΗΜΕΡΙΝΗ 12/08/2009 | ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Συνεχίζεται πανελληνίως η κατακραυγή για τα φρικαλέα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.
Με αφορμή την τεκμηριωμένη εκτέλεση των πέντε στρατιωτών μας στην Κυθρέα, αναζητούνται οι νομικοί τρόποι ώστε το κράτος-δολοφόνος να λογοδοτήσει. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, που οι ισχυροί της γης να επιδεικνύουν τόση ανοχή και τόση συγκάλυψη σε εγκλήματα.
Επικοινωνήσαμε με κορυφαίους νομικούς και δικαστές, για να δούμε πώς μπορεί η Κύπρος να κινηθεί για να καταδείξει το ειδεχθές τουρκικό έγκλημα. Όλοι συμφωνούν ότι η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Η αντίδραση της Τουρκίας, που χαίρει διεθνών ερισμάτων, καθώς και η όλη προσπάθεια διερεύνησης της τύχης και άλλων αγνοουμένων μας, βάζουν χαλινάρια στην προσπάθεια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν, ώστε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη να μάθει τι έγινε στην Κύπρο και ποιο κράτος χωρίς απολογία ζητεί να καταστεί μέλος της Ένωσης.
Ο πρώην ευρωβουλευτής και νομικός Παναγιώτης Δημητρίου επισημαίνει τις δυσκολίες της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εξηγεί ότι για να γίνει προσφυγή στη Χάγη, πρέπει να συναινέσει η Τουρκία, η οποία δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση λειτουργίας του Δικαστηρίου. Το ίδιο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να κάνει δεκτή τη διακρατική προσφυγή, πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των διαδίκων κρατών. Πρέπει να υπογραφεί σχετικό συνυποσχετικό προσφυγής, πράγμα που η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ.
Ο πρώην ευρωβουλευτής και στέλεχος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι στη σκοτεινή πορεία του Κυπριακού έχουν διαπραχθεί εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, που επιβάρυναν τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

Τι λέγει Τούρκος ευρωβουλευτής
Τούρκος ευρωβουλευτής, που εξελέγη με τα χρώματα της Γερμανίας, επισήμανε στον Παναγιώτη Δημητρίου ότι η Τουρκία περιμένει την κορύφωση της ελληνοκυπριακής αντίδρασης για εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός και αργά ή γρήγορα θα έρχονται στο φως. Η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων από το 1981 προειδοποίησε για προσφυγή στη Χάγη και αυτό έθεσε την Τουρκία σε συναγερμό, επισημαίνεται. Αυτός είναι και ο λόγος, εξήγησε ο Τούρκος ευρωβουλευτής της Γερμανίας, που ο τουρκικός στρατός κρατά ερμητικά κλειστά τα αρχεία του, γιατί εκεί φαίνονται φοβερές φρικαλεότητες. Αν δοθούν τα αρχεία αυτά, επισήμανε ο Τούρκος κοινοβουλευτικός, η Τουρκία αναμένει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα την κατηγορήσουν για βαρβαρότητες.

Προσφυγή σε άλλους οργανισμούς
Τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία είναι βέβαια αναμενόμενα και για να φωτίσουμε τον ορίζοντα, ρωτήσαμε το μέλος μέχρι πρότινος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον δικαστή Γιώργιο Πική, για τις δυνατότητες που έχουμε.
Ο Γεώργιος Πικής επισήμανε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσεκύρωσε τον νόμο 89 (ΙΙΙ ) 2002 τη δικαιοδοσία για τα Εγκλήματα Πολέμου. Η συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προσεκυρώθη από 108 χώρες μέχρι σήμερα, αριθμό κατά πολύ μεγαλύτερο του αναγκαίου 60 για να έχει εκτελεστική ισχύ. Βάσει των άρθρων 11 και 12 της Συνθήκης της Ρώμης, παρέχεται δικαιοδοσία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδικάζει εγκλήματα που διαπράττονται στις χώρες-μέλη από άλλο κράτος-μέλος ή από πολίτες κράτους-μέλους. Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου έχει χρονικό περιορισμό την ημέρα επικύρωσης της Συνθήκης. Δεν μπορούν να εξεταστούν δηλαδή εγκλήματα που έγιναν πριν η συνθήκη αποκτήσει διεθνή ισχύ.
Η Τουρκία, για δικούς της λόγους, δεν έχει προσκυρώσει τη συνθήκη της Ρώμης, επισημαίνει ο έγκριτος δικαστής. Εμείς παρατηρούμε ότι η Τουρκία φοβάται τη δικαστική κρίση για ό,τι έπραξε στην Κύπρο και στις κουρδικές περιοχές. Το δυστύχημα είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη, παρόλο που την προσυπέγραψαν. Όπως λέγει ο κ. Πικής, την υπέγραψαν αλλά δεν επικύρωσαν το κείμενό της και αργότερα απέσυραν και την υπογραφή τους. Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου περιορίζεται σε εγκλήματα που έγιναν από κράτη-μέλη, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ισχύει ο χρονικός περιορισμός της πρώτης Ιουλίου 2002. Τα εγκλήματα που έγιναν πριν δεν καλύπτονται. Ο αφυπηρετήσας δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξήγησε ότι αυτά ισχύουν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως μπορεί να εξεταστεί η προσφυγή σε άλλους οργανισμούς, για τους οποίους δεν θα υπάρχουν χρονικοί ή άλλοι περιορισμοί.

Αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο έγκριτος νομικός βουλευτής Αντρέας Αγγελίδης επισήμανε ότι κατά πρώτο λόγο θα μπορούσε η Κυπριακή Κυβέρνηση να επιζητήσει μέσα από την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιληφθεί εκ νέου του θέματος. Ειδικά η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενισχυτικό στοιχείο προς τούτο είναι η ήδη υπάρχουσα καταδίκη της Τουρκίας, για παραβίαση του δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής. Το ΕΔΑΔ μπορεί να μελετήσει εκ νέου την καταγγελία σε βάρος της Τουρκίας, με βάση τα νέα ευρήματα, ενισχύοντας τα πορίσματά του. Μπορεί έτσι να ενισχύσει την καταδικαστική του απόφαση και να προσδιορίσει την Τουρκία ως χώρα εισβολέα, που δεν προστάτευσε ως όφειλε το δικαίωμα της ανθρώπινης ζωής στην Κύπρο.
Ο Αντρέας Αγγελίδης τονίζει ότι η σημασία του διαβήματος θα είναι πολύ πιο μεγάλη αν γίνει από κράτος προς κράτος. Της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή, εναντίον της Τουρκίας, παρά να αφεθούν μόνοι οι συγγενείς των εκτελεσθέντων να προχωρήσουν σε ατομικά δικαστικά διαβήματα. Μάλιστα, βάσει του καταστατικού λειτουργίας του, το Συμβούλιο της Ευρώπης -λέγει ο Α. Αγγελίδης- είναι δυνατό να εξετάσει καταγγελία προερχόμενη από άλλο κράτος-μέλος έναντι άλλου κράτους-μέλους που παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και δη το πιο σημαντικό, αυτό της ζωής. Μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως έπραξε και με την Ελλάδα επί χούντας, να αποφασίσει να αποβάλει την Τουρκία από τους κόλπους του, ως χώρας που κατά συρροήν παραβίασε τις αρχές που διέπουν τα μέλη του Συμβουλίου.
Αυτό θα είναι μια ηχηρή τιμωρία στην Τουρκία, που δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις πολιτικές και νομικές συνέπειες των πράξεών της.

Καταγγελία από οργανώσεις
Ο Αντρέας Αγγελίδης τονίζει ότι πέρα από τα νομικά και πολιτικά διαβήματα, πρόσθετα ο νομικός κόσμος της Κύπρου πρέπει να καταγγείλει σε όλες τις ευρωπαϊκές επαγγελματικές οργανώσεις τα έργα και τις ημέρες της Τουρκίας στην Κύπρο. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχει ήδη γίνει δέκτης επιστολών μελών του, ανάμεσά τους και του Αντρέα Αγγελίδη, που τον καλούν να ασκήσει το επαγγελματικό του κύρος, καταγγέλλοντας την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ζητώντας την επιστημονική της καταδίκη.

Σύγκληση ειδικού ποινικού δικαστηρίου
Ο τέως Υπουργός, βουλευτής και έγκριτος νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τα τουρκικά εγκλήματα για εξέταση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει, δεν χρειάζεται η συγκατάθεση της Τουρκίας. Το ερώτημα που προβάλλει στη σκέψη μας είναι κατά πόσο οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξηγεί τη διαδικασία παραπομπής. Λέγει ότι μετά από προσφυγή της Κυπριακής Κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μπορεί να συμφωνήσει η Συνέλευση στην παραπομπή της Τουρκίας, χωρίς να απαιτείται η συγκατάνευση της Τουρκίας στην εξέταση του θέματος.

Ένας άλλος τρόπος, παρατηρεί, είναι να συγκληθεί συνέλευση των χωρών που προσυπέγραψαν τη Συνθήκη της Γενεύης, για να διαπιστώσουν αν πράγματι υπήρξε παραβίασή της από κράτος που την προσυπέγραψε το 1949. Η Τουρκία προσυπέγραψε τη Συνθήκη για το δίκαιο του πολέμου, την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και του άμαχου πληθυσμού. Μια τέτοια διάσκεψη μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση ειδικού ποινικού δικαστηρίου, για να εξετάσει ειδεχθή εγκλήματα πολέμου. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ικανός αριθμός χωρών να το ζητήσει.

Νέα διακρατική
Η πλέον φανερή οδός, λέγει ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, είναι να γίνει μια νέα διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ, ειδικά για τους πέντε εκτελεσθέντες της Κυθρέας. Να ζητηθεί καταδίκη της Τουρκίας, άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού, απολογία και αποζημιώσεις.
Στη νέα διακρατική προσφυγή θα γίνει επίκληση του άρθρου δύο, της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προστατεύει το δικαίωμα της ζωής και η Τουρκία παραβίασε με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο.
Κατά ανάλογο τρόπο, επισημαίνει, μπορούν να επαναληφθούν ατομικές προσφυγές συγγενών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube