Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Αυγούστου 2009

Εξι «κλειδιά» στο σχέδιο Οτσαλάν για το Κουρδικό

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, προϋπόθεση για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Οτσαλάν, «η αναγνώριση του τουρκικού κράτους από τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία, με την παράλληλη αποδοχή από το κράτος του δικαιώματος των Κούρδων να αποτελούν ένα δημοκρατικό έθνος».

Εν αναμονή του πολυσυ-ζητημένου σχεδίου Οτσαλάν, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοι-μάζει τις δικές της κινήσεις στο μέτωπο του Κουρδικού
Εξι βασικά αιτήματα συνθέτουν τον καμβά του «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Κουρδικού, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως την Τετάρτη.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση να γίνει το Σάββατο 15 Αυγούστου, στην 35η επέτειο της ένοπλης εξέγερσης των Κούρδων της Τουρκίας. Όμως, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και υπήρξε μια ολιγοήμερη αναβολή έτσι ώστε, όπως δηλώνουν πηγές που πρόσκεινται στον Οτσαλάν, να μην υπάρξει ένταση και να μην συνδεθεί το σχέδιο με το αίτημα της ανεξαρτησίας – το οποίο, όπως φαίνεται, έχει πλέον εγκαταλειφθεί πλήρως.

Δημοσιεύματα
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από τις τάξεις του φιλοκουρδικού κόμματος DTP (εκπροσωπείται και στη Βουλή), τα έξι αιτήματα είναι τα εξής: Υιοθέτηση ενός νέου δημοκρατικού Συντάγματος, αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των Κούρδων, κατάργηση του απεχθούς συστήματος της πολιτοφυλακής στα κουρδικά χωριά της Ανατολίας, γενική αμνηστία, απευθείας διάλογος με το ΡΚΚ και, τέλος, βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ίδιου του «Άπο».

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, προϋπόθεση για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης θεωρείται, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Οτσαλάν, «η αναγνώριση του τουρκικού κράτους από τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία, με την παράλληλη αποδοχή από το κράτος του δικαιώματος των Κούρδων να αποτελούν ένα δημοκρατικό έθνος».

Είναι προφανές, βεβαίως, ότι κάποια από τα παραπάνω αιτήματα δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν επισήμως αποδεκτά από την Άγκυρα, τους στρατηγούς, αλλά και από την πλειοψηφία των Τούρκων. Ενα από αυτά αφορά στον απευθείας διάλογο με το ΡΚΚ, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από ΗΠΑ – Ευρωπαϊκή Ενωση. Εν αναμονή, πάντως, του πολυσυζητημένου σχεδίου Οτσαλάν, η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις στο μέτωπο του Κουρδικού.

Παρά το γεγονός ότι έχει συναντήσει την άρνηση συνεργασίας από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ρεπουμπλικανικό CHP και το ακροδεξιό – εθνικιστικό MHP, οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Προκειμένου δε να καταστεί περισσότερο «εύπεπτο», οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο πλέον για «πακέτο εκδημοκρατισμού» και όχι «πρωτοβουλία για το Κουρδικό».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube