REAL TIME |

Γενικά θέματα 7 Αυγούστου 2009

Τουρκία: Η ζήτηση για τα ομόλογα περιορίζει την ανάγκη δανείου από το ΔΝΤ

Τουρκία: Η ζήτηση για τα ομόλογα περιορίζει την ανάγκη δανείου από το ΔΝΤ


Των Joe Parkinson και Clare Connaghan

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) — Η επιτυχία των δημοπρασιών ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης ενισχύει τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφύγει το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σκοπό να καλύψει το αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού και να μετριάσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας ύφεσης.

Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία δεν έχει την τύχη στα χέρια της καθώς εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.
Σε τρεις ξεχωριστές δημοπρασίες ομολόγων την Τρίτη, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε ομόλογα συνολικής αξίας 2,73 δισ. τουρκικών λιρών (1,87 δισ. δολάρια), προσελκύοντας προσφορές άνω των 10 δισ. λιρών.
Στη δημοπρασία του διάρκειας 21 μηνών discount note, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας επέλεξε να πουλήσει μόνο 843,5 εκατ. τουρκικές λίρες (576,7 εκατ. δολάρια) με απόδοση 10,01%, αν και δέχτηκε προσφορές ύψους 4,807 δισ. λίρες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εντυπωσιακή ζήτηση υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια ικανά να καλύψει το έλλειμμα των χρηματοδοτικών αναγκών της – το οποίο εκτιμάται περίπου στα 18 δισ. δολάρια– αποσύροντας παράλληλα το ενδιαφέρον της για το πολυαναμενόμενο δάνειο από το ΔΝΤ.
Τα δάνεια του ΔΝΤ συνήθως συνοδεύονται από μία μακροσκελή λίστα προϋποθέσεων, οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγμών της κυβέρνησης αναφορικά με τις δαπάνες και τη φορολογία.
“Γιατί να θέλει η Τουρκία να απευθυνθεί στο ΔΝΤ τώρα που είναι προφανές ότι χρηματοδοτείται μέσω της αγοράς πολύ φθηνότερα;” τόνισε ο Timothy Ash, επικεφαλής αναλύσεων της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.
“Από την οπτική μεριά των Τούρκων κυβερνώντων, η συμμετοχή σε πρόγραμμα του ΔΝΤ πλέον προσφέρει περιορισμένα πλεονεκτήματα λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων,” συμπλήρωσε.
Κάποια στιγμή την Τρίτη, η απόδοση του διετούς κυβερνητικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κάτω από το 10% για πρώτη φορά στην ιστορία για να ανακάμψει αργότερα.
Το ράλι του τουρκικών ομολόγων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η τουρκική λίρα έχει ενισχυθεί κατά 3% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Ιουλίου, καθιστώντας την ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές.
Εντούτοις, οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι τα εν λόγω κέρδη της λίρας ενδέχεται να ωθούνται από τις προσδοκίες για ραγδαία παγκόσμια ανάκαμψη παρά από τη βελτίωση του outlook της τουρκικής οικονομίας.
Ο Nigel Rendell, στρατηγικός αναλυτής των αναδυόμενων αγορών της RBC Capital Markets στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι η Τουρκία “΄ίσως τα καταφέρει” και χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ αν το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρηθεί θετικό, ωστόσο επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να μην ανακάμψει σύντομα, λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασφαλίσει το δάνειο ως ύστατη λύση.
Η ραγδαία εντεινόμενη ύφεση στην Τουρκία είχε ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι η συμφωνία με το ΔΝΤ για τη διάθεση δανείου, που αναμενόταν να φτάσει στα 45 δισ. δολάρια, ήταν επαπειλούμενη.
Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 13,8% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο καθώς τα έσοδα από φόρους εξανεμίστηκαν, γεγονός που οφείλεται στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 23% και στην αύξηση της ανεργίας.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, οι ανάγκες για έξωθεν χρηματοδότηση που προέβλεπαν οι αναλυτές δεν έχουν εμφανιστεί.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρει αγοραστές για το χρέος της στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν ευεργετηθεί από ελκυστικά κεφαλαιουχικά κέρδη καθώς η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε επιθετικές περικοπές των επιτοκίων, δίνοντας ώθηση στις τιμές των ομολόγων.
Επιπροσθέτως, με την κίνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να χαρακτηρίσει πιθανές τις περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων, οι φόβοι ότι το το έλλειμμα των εξωτερικών χρηματοδοτήσεων θα διευρυνθεί ενδέχεται να αποβούν αβάσιμοι.
Ένας λόγος για την επιτυχία των δημοπρασιών ενδέχεται να είναι ότι οι επενδυτές είναι ολοένα πιο σίγουροι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan θα σταματήσει να αντιτίθεται στη συμφωνία με το ΔΝΤ, για την οποία δήλωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι “είναι πολύ κοντά”.
Πολλοί αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι η εναντίωση του Erdogan στην άντληση εξωτερικών κεφαλαίων δεν έχει καμφθεί, επισημαίνοντας ότι τα πολιτικά οφέλη του δανείου για το κυβερνών κόμμα AKP στην πραγματικότητα μειώνονται, δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να αναγγελθούν πριν το 2011.
“Ο Erdogan σκοπεύει να αφήσει τις αγορές να κάνουν εικασίες και από αυτή την άποψη κερδίζει”, σημείωσε ο Cevdet Akcay, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Unicedit για την Τουρκία. “ Γι΄ αυτόν, το οικονομικό ρίσκο του να μην αντλήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ αντισταθμίζεται κατά πολύ από τα πολιτικά κέρδη”, τόνισε.

© Dow Jones Newswires

Πηγή www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube