Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Αυγούστου 2009

Το σπίτι

Ας είμαστε ειλικρινείς: Εμείς, οι πανέλληνες, που τόσο πολύ προβάλλουμε τον πατριωτισμό και την αγάπη μας προς την πατρίδα, στην πραγματικότητα δεν μας καίγεται καρφί για όσα συμβαίνουν έξω από το σπίτι μας. Το ενδιαφέρον μας, συνήθως, σταματά εκεί που φτάνει η περίφραξη της δικής μας περιουσίας.

Το σπίτι
Η κυρία απολάμβανε την οδήγηση με το πολυτελές της αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού. Σφραγισμένη ολόγυρα για νΆ αποδίδει καλά και ο κλιματισμός. Μόνο σε κάποια στιγμή κατέβασε λίγο το ηλεκτρονικό της παράθυρο, για να πετάξει έξω τη γόπα του τσιγάρου! Η κυρία ασφαλώς δεν είναι μόνη.
Είναι πολλοί αυτοί που εξακολουθούν να έχουν την κακή συνήθεια, παρά τις εκκλήσεις και τις υποδείξεις για τον κίνδυνο φωτιάς. Δεν είμαστε ειδικοί κι ούτε μπορούμε μετά βεβαιότητας να υποστηρίξουμε ότι τα αναμμένα τσιγάρα που πετάμε από τα αυτοκίνητα αποτελούν όντως αιτίες πυρκαγιών.
Θεωρούμε ωστόσο γαϊδουριά να επαναλαμβάνει κάποιος μιαν κακή συνήθεια η οποία ενδέχεται έστω να οδηγήσει σε τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις.
Είναι όμως θέμα νοοτροπίας και πολιτισμού. Διατηρούμε καθαρό το σπίτι ή το αυτοκίνητό μας, δεν ασχολούμαστε όμως καθόλου με το ευρύτερο και πραγματικό μας σπίτι που είναι η χώρα μας. Αν παρακολουθήσει κανείς για λίγο τα ρεπορτάζ από την Ελλάδα μετά τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές, θα διαπιστώσει ότι αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.
«Κάηκαν σπίτια», «έδωσαν μάχη για να σώσουν το σπίτι τους»… Το επίκεντρο βρίσκεται στην περιουσία μας. Όχι στον ευρύτερο χώρο. Όχι στο κοινό μας σπίτι. Ο καθένας ενδιαφέρεται πρώτα και πάνω απΆ όλα από το προσωπικό του συμφέρον. Κι ίσως δεν είναι τόσο αφύσικη αυτή η αντίδραση. Αυτό όμως που είναι αφύσικο και προβληματικό, είναι η αδιαφορία που επιδεικνύουμε για το χώρο που μας περιβάλλει.
Να δείτε που σύντομα θα ξεχαστούν τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν και όλοι θα συζητούν για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών. Εννοώντας πάντα τα σπίτια, τα υποστατικά, τα εργοστάσια κτλ. Οι πραγματικές ζημιές, θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν. Κι αν υπάρξει πρόνοια για κάτι τέτοιο.
Ας είμαστε ειλικρινείς: Εμείς, οι πανέλληνες, που τόσο πολύ προβάλλουμε τον πατριωτισμό και την αγάπη μας προς την πατρίδα, στην πραγματικότητα δεν μας καίγεται καρφί για όσα συμβαίνουν έξω από το σπίτι μας. Το ενδιαφέρον μας, συνήθως, σταματά εκεί που φτάνει η περίφραξη της δικής μας περιουσίας.
ΓιΆ αυτό και κρατάμε καθαρό -όπως καλή ώρα η κυρία- το τασάκι του αυτοκινήτου μας και πετάμε τις γόπες έξω. Στο μεγάλο τασάκι που ονομάζουμε πατρίδα…

Κωδικός άρθρου: 892367

ΠΟΛΙΤΗΣ – 26/08/2009, Σελίδα: 6

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube