Γενικά θέματα 6 Αυγούστου 2009

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Ι. Γιάγκος

Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το ΚΥΣΕΑ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του την Πέμπτη.Στην αρχηγία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αντικαθιστώντας τον στρατηγό Δημήτρη Γράψα.Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έγινε ο αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, θέση την οποία αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Πατσαντάρας.Στην αρχηγία του Γενικού Επιτελείου Στρατού τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος.Στη θέση του παραμένει ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.

Καρατόμηση για Γράψα
Αποστρατεία με «γκρίζες ζώνες» μπορεί να χαρακτηριστεί ο αιφνίδιος αποκεφαλισμός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δ. Γράψα! Σήμερα στις 11 π.μ. συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, για να προβεί στην αντικατάσταση του στρατηγού Γράψα από τον πτέραρχο Γ. Γιάγκο, νυν αρχηγό ΓΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταστεί προβληματική η συνεργασία του στρατηγού Γράψα τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών, κυρίως σε θέματα χειρισμού ελληνοτουρκικών, όσο και με τον πολιτικό του προϊστάμενο Β. Μεϊμαράκη.

Η προαγωγή του πτέραρχου Γ. Γιάγκου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αναπόφευκτα θα προκαλέσει αλλαγές και στην κορυφή της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας προορίζεται ως αρχηγός ΓΕΑ και ο Γ. Πατσαντάρας ως αρχηγός ΑΤΑ.

Στο μεταξύ, αλλαγές θα γίνουν και στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς με αντικατάσταση του Δ. Βούλγαρη από τον Φράγκο Φραγκούλη, γνωστό και ως «στρατηγό αράχνη» λόγω της εξειδίκευσής του σε θέματα αντικατασκοπίας και συλλογής πληροφοριών…

Η αιφνίδια αποστρατεία του στρατηγού Γράψα εν μέσω θέρους και ενώ το θερμόμετρο της έντασης αυξάνεται επικίνδυνα στο Αιγαίο έχει έντονο παρασκήνιο, το οποίο διαδραματίστηκε όχι μόνο στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Πενταγώνου αλλά και στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στηρίγματα»
Ο στρατηγός Γράψας, καταγόμενος από την Υπάτη της Φθιώτιδας, είχε πάντα δύο «ισχυρά στηρίγματα» κατά την άνοδό του στην κορυφή της στρατιωτικής πυραμίδας. Τον Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του Κ. Καραμανλή, αλλά και τον Σωτ. Κορομάτζο, διευθυντή του Β. Μεϊμαράκη.

Ωστόσο, ο στρατηγός Γράψας λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν δίσταζε να λέει και να υπερασπίζει την άποψή του αψηφώντας για το όποιο κόστος. Κατά τις τελευταίες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Κ. Σταϊκούρα, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει ορισμένα «ακραία αιτήματα» της Ρηγίλλης! «Σύννεφα» είχαν εμφανιστεί τελευταία και στις σχέσεις του στρατηγού με τον παλιό του στρατιώτη Σωτ. Κορομάτζο, καθώς και με την υπόλοιπη ομάδα «Κ» του Πενταγώνου. Αρκετές φορές στη στρατιωτική του καριέρα ο Δ. Γράψας είχε υποβάλει παραίτηση, αν και γνώριζε το γνωστό απόφθεγμα ότι «οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται αποδεκτές»…

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ναύαρχο Χηνοφώτη, ο στρατηγός Γράψας δεν μπόρεσε να «κερδίσει» τις καρδιές των διπλωματών και να έχει αγαστή συνεργασία μαζί τους. Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, κάνοντας τους διπλωμάτες να χαρακτηρίζουν τον στρατηγό Γράψα ως «νέο Λυμπέρη», ήταν η διαρροή επιχειρησιακού σχεδίου ενίσχυσης των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας χρέωσε τη διαρροή στο ΓΕΕΘΑ, προκαλώντας την οργή όχι μόνο του ΥΠΕΞ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί η διαφωνία του στρατηγού Γράψα με την κίνηση του Β. Μεϊμαράκη, εν μέσω τηλεοπτικής πρωινής εκπομπής, να ανακοινώσει μείωση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και οι τυπικές αποφάσεις των στρατιωτικών οργάνων.

Κυβερνητικοί κύκλοι έδειχναν ενοχλημένοι το τελευταίο χρονικό διάστημα με την κριτική που ασκούσε ο στρατηγός Γράψας ως προς τον βαθμό εργατικότητας και αποτελεσματικότητας του πολιτικού του προϊστάμενου! Επιπλέον, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υποψιάζονταν το περιβάλλον του στρατηγού Γράψα ότι «εξόπλιζε» την αξιωματική αντιπολίτευση με στοιχεία που καταδείκνυαν τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και καύσιμα, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης μονάδων και διαθεσιμότητας μέσων ένεκα της κυβερνητικής απραξίας!

Πάντως η αντικατάσταση του στρατηγού Γράψα από τον πτέραρχο Γιάγκο θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα περίπλοκα αεροπορικά θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΝΑΤΟ εν όψει της διαμόρφωσης της Νέας Δομής.

Στην τελευταία άτυπη σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ ο στρατηγός Γράψας είχε κατ αρχάς συμφωνήσει στην εκ περιτροπής τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο 4ο CAOC στη Λάρισα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης!

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube