Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2009

Τεκμηριώνουν την ενοχή


Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθεί η ατζέντα, να ζητηθεί συζήτηση του θέματος στη διάρκεια της συνεδρίας ώστε να τεθούν από κυπριακής πλευράς τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τις επιστημονικές έρευνες για τους Κύπριους που είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό Στρατό το 1974. Απ’ εκεί και πέρα το όλο θέμα θα μπορεί να συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, όπου και πάλι η Λευκωσία θα μπορεί να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να επιτύχει το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού Στρατού.

Τεκμηριώνουν την ενοχή

Αξιοποίηση των δολοφονιών των πέντε από τους Αττίλες
ΚΛΕΙΔΙγια να καθίσει εκ νέου η Τουρκία στο σκαμνί και να αναγκαστεί να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία προκειμένου να διαφανεί τι είχαν γίνει όλοι όσοι είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της εισβολής το 1974 αποτελούν οι αποκαλύψεις για τις εκτελέσεις εθνοφρουρών στην περιοχή του Τζιάος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χθες πως οι αποκαλύψεις αυτές τεκμηριώνουν ένα έγκλημα πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κυβέρνηση συλλέγει όλα τα στοιχεία προκειμένου να τα φέρει στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία θα συζητήσει το θέμα των αγνοουμένων. Η επόμενη σύνοδος της ΕΜΑ θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα της περιλαμβάνεται και το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου όπου καταγράφεται για άλλη μια φορά η υποχρέωση της Τουρκίας (στη βάση και της απόφασης του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας) να ανοίξει τα αρχεία και να δώσει στοιχεία για τους αγνοούμενους. Μάλιστα σημειώνεται πως η υποχρέωση αυτή δεν επηρεάζεται από τις έρευνες που διεξάγονται επί κυπριακού εδάφους στα πλαίσια της ΔΕΑ.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε η Λευκωσία θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός αυτό και να φέρει όλα τα τεκμήρια που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αναγκαστεί η Τουρκία να συνεργαστεί. Στο μεταξύ οι συγγενείς αγνοουμένων ζήτησαν χθες όπως το θέμα συνδεθεί και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
•Στην ατζέντα του Συμβουλίου Ευρώπης
Η Τουρκία εκ νέου στο εδώλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Λευκωσία μπορεί να καταθέσει στοιχεία για δολοφονίες αιχμαλώτων
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Οι νέεςαποκαλύψεις για τα εγκλήματα της Τουρκίας σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου στη διάρκεια της εισβολής του 1974 δίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ακόμα ισχυρό όπλο προκειμένου να υποχρεωθεί η Άγκυρα να ανοίξει τα αρχεία της. Στην ατζέντα των επόμενων συνεδριάσεων της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι καταγεγραμμένο το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας στα πλαίσια της εξέτασης της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.
Στην ατζέντα της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται και το θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα συζητηθεί στη συγκεκριμένη συνεδρία ή εάν θα μεταφερθεί για τη σύνοδο του ερχομένου Δεκεμβρίου, όπως ήταν και ο αρχικός προγραμματισμός της ΕΜΑ, κατά την τελευταία συνεδρία της στις 8 περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που δεν διαφοροποιηθεί η ατζέντα, να ζητηθεί συζήτηση του θέματος στη διάρκεια της συνεδρίας ώστε να τεθούν από κυπριακής πλευράς τα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέσα από τις επιστημονικές έρευνες για τους Κύπριους που είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό Στρατό το 1974. Απ’ εκεί και πέρα το όλο θέμα θα μπορεί να συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, όπου και πάλι η Λευκωσία θα μπορεί να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να επιτύχει το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού Στρατού.
Η Τουρκία ως γνωστό προσπαθεί μέσα από τις συνεδρίες της ΕΜΑ να αποφύγει την υποχρέωσή της να ανοίξει τα αρχεία του Στρατού ώστε να διαφανεί τι πράγματι είχε συμβεί σε όλους εκείνους τους Ελληνοκύπριους που αποδεδειγμένα είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της εισβολής. Προσπάθεια της Άγκυρας είναι το όλο θέμα να περιοριστεί εντός της Κύπρου και στις έρευνες που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων μέσω του προγράμματος εκταφών και ταυτοποιήσεων.
Ωστόσο στις αποφάσεις της ΕΜΑ υποδεικνύεται με σαφήνεια πως το ίδιο το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει ότι «αν και οι διαδικασίες της ΔΕΑ είναι αναμφίβολα χρήσιμες για τους ανθρωπιστικούς λόγους για τους οποιους έχουν προωθηθεί, δεν είναι από μόνες τους ικανοποιητικές ώστε να ανταποκριθούν στην απαίτηση μιας ουσιαστικής έρευνας όπως απαιτείται από το Άρθρο 2 της Συνθήκης». Περαιτέρω η ΕΜΑ υπογραμμίζει στις αποφάσεις της πως θα πρέπει θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα από πλευράς Τουρκίας ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του δικαστηρίου στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας σε σχέση με τη διεξαγωγή ουσιαστικών ερευνών που θα στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσουν την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εξαφανίστηκαν κάτω από απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες ή για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι βρίσκονταν υπό κράτηση όταν εξαφανίστηκαν.
Οι αναφορές αυτές αφαιρούν από τους τουρκικούς ισχυρισμούς και ενισχύουν την απαίτηση όλων για την υποχρέωση της Άγκυρας να δώσει πληροφορίες για την τύχη όλων των αγνοουμένων.
Η πλήρης διερεύνηση και εντός της Τουρκίας της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα των συγγενών τους, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως το κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει μόνο με τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, όπως είναι η απαίτηση της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, εξ αφορμής των τελευταίων αποκαλύψεων, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων τονίζει πως δεν μπορεί να αφήσει αμφιβολία για τα κατά συρροή εγκλήματα της Τουρκίας και του τουρκικού Στρατού το 1974 η εξέλιξη στην υπόθεση των πέντε αγνοουμένων Ε/κ εθνοφρουρών. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, η Τουρκία για 35 χρόνια «αψηφά εκκλήσεις και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και συνεχίζει να τηρεί μια απαράδεκτα αρνητική στάση στο θέμα. Η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, πρέπει να υποχρεωθεί να αντιληφθεί πως η συμπεριφορά της στο θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την ειλικρινή της διάθεση για ουσιαστική διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, «αναμένουμε από τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας καθώς και από τα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσουν την κατάσταση που δημιουργείται σε συσχετισμό με την ενταξιακή της πορεία».

Η ΕΕ δίνει €2 εκατ. για τη ΔΕΑ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Ένωση ανακοίνωσε χθες την εισφορά άλλων δύο εκατομμυρίων ευρώ προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για ενίσχυση του προγράμματος εκταφών και ταυτοποιήσεων. Η απόφαση λήφθηκε μετά από συγκεκριμένο αίτημα που τέθηκε από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι δεύτερη εισφορά από πλευράς ΕΕ προς τη ΔΕΑ. Η προηγούμενη, που έγινε το 2007, ανερχόταν στο €1,5 εκατ. Με τις δύο αυτές εισφορές η ΕΕ είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος εισφορέας για στήριξη των προσπαθειών της ΔΕΑ που, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube