REAL TIME |

Weather Icon
Αφγανιστάν , Ιράν , Κίνα , Πακιστάν 21 Αυγούστου 2009

Νέοι «παίκτες» στην αφγανική σκακιέρα

Ο «άνθρωπος των Αμερικανών» Χαμίντ Καρζάι έκανε από το 2008 μια εθνικιστική στροφή προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στην επιρροή της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Τρεις δυνάμεις επωφελήθηκαν από τον δρόμο που άνοιξε: η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, κάνοντας έτσι «πολυπολική» τη γεωπολιτική του Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν μπαίνει σε νέα φάση αναταράξεων μετά τις εκλογές. Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την πτώση των Ταλιμπάν και τη δρομολόγηση μιας επίπονης «ανοικοδόμησης», η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Το κυρίαρχο δεδομένο είναι η διάβρωση της επικράτησης που απολάμβαναν οι ΗΠΑ την επομένη της στρατιωτικής τους επίθεσης στο Αφγανιστάν. Με το πέρασμα του χρόνου η αμερικανική ηγεμονία έθιξε τον ευαίσθητο αφγανικό εθνικισμό σε σημείο που οι ελίτ της Καμπούλ, περιορισμένες στον ρόλο μαριονέτας, κατέληξαν να σκληρύνουν τις θέσεις τους.

Ο «άνθρωπος των Αμερικανών» Χαμίντ Καρζάι έκανε από το 2008 μια εθνικιστική στροφή προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στην επιρροή της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Τρεις δυνάμεις επωφελήθηκαν από τον δρόμο που άνοιξε: η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, κάνοντας έτσι «πολυπολική» τη γεωπολιτική του Αφγανιστάν.

Η επιστροφή της Μόσχας στο παιχνίδι αποτελεί ειρωνεία της Ιστορίας αλλά δεν πρέπει να εκπλήσσει. Η γειτονική Ρωσία ασκούσε πάντοτε συνεχή και επίμονη πίεση να επεκταθεί προς τα νότια, τάση που κατέληξε στη βίαιη στρατιωτική εισβολή το 1979. Εκτοτε η τήρηση χαμηλών τόνων κρίθηκε αποτελεσματικότερη. Σήμερα ο κ. Καρζάι επιθυμεί να αγοράσει ρωσικό οπλισμό.

Οι ίδιοι γεωπολιτικοί νόμοι ορίζουν την αύξηση της επιρροής του Ιράν, του ανατολικού γείτονα. Επειτα από μια μακροχρόνια αποχή, η Τεχεράνη ξαναμπαίνει στην αφγανική σκακιέρα, εκμεταλλευόμενη το πιόνι της μειοψηφούσας σιιτικής κοινότητας. Ο προφανής στόχος της είναι να υπονομεύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, που κρίνεται απειλητική.

Οσο για την Κίνα, η φιλοδοξία της να εμπλακεί στο αφγανικό παιχνίδι εγγράφεται στη γενική πολιτική της ως προς την Κεντρική Ασία, η οποία επιτάσσει τον έλεγχο ισλαμιστικών πυρήνων, ικανών να αποσταθεροποιήσουν τη δυτική περιοχή όπου βρίσκεται κοινότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων, και τον εφοδιασμό της σε πρώτες ύλες. Η επίθεση γοητείας της Κίνας απέδωσε καρπούς. Εξασφαλίζοντας την εκμετάλλευση του ορυχείου του Αϊνάκ, του δευτέρου παγκοσμίως σε αποθέματα χαλκού, το Πεκίνο πραγματοποίησε θριαμβευτικό άνοιγμα στο Αφγανιστάν.

Αυτός ο νέος γεωπολιτικός χάρτης παραμένει εύπλαστος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί προς όφελος της «εξόδου από την κρίση» για την οποία αγωνίζονται οι Αμερικανοί και μετά από αυτούς το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, το Πακιστάν παραμένει στενά συνδεδεμένο με τους Ταλιμπάν που μάχονται στο Αφγανιστάν. Αυτή η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για τους αρχιτέκτονες της πολιτικής στο Ισλαμαμπάντ, οι οποίοι πάντοτε επιθυμούσαν να εγκατασταθεί στην Καμπούλ ένα συμμαχικό καθεστώς το οποίο θα μείωνε την πίεση από την Ινδία.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube