Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Αυγούστου 2009

Ρωσικά όπλα αγοράζει ο Τσάβες

Ρωσικά όπλα αγοράζει ο Τσάβες


ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
Κουνώντας το δάχτυλο στην Κολομβία για τη σχεδιαζόμενη ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων στο έδαφός της, με αναφορά στην προοπτική «να ξεσπάσει πόλεμος στη Νότια Αμερική», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αγορά δεκάδων ρωσικών αρμάτων μάχης, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την επέκταση της συνεργασίας Καράκας-Μόσχας στον τομέα των εξοπλισμών.
«Θα πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία αγοράς όπλων για να αυξήσουμε την αμυντική μας ικανότητα», τόνισε ο ηγέτης της Βενεζουέλας και εξέφρασε την ελπίδα να υπογράψει κι άλλες συμφωνίες που αφορούν τον αγροτικό τομέα, το πετρέλαιο και τα ορυχεία κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ 2005 και 2007, Μόσχα και Καράκας συνήψαν 12 συμφωνίες για την αγορά οπλικών συστημάτων, συνολικής αξίας 4,4 δισ. δολαρίων.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Τσάβες κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Κολομβία, λέγοντας ότι η λύση στην επί τέσσερις δεκαετίες χρονίζουσα διένεξη δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα.
Ηνωμένες Πολιτείες και Κολομβία προετοιμάζονται για μια στρατιωτική συμφωνία για την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα των Ανδεων, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Περιοδεία Ουρίμπε
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, ξεκινάει περιοδεία σε χώρες της Νότιας Αμερικής προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αναζητήσει στήριξη για τα σχέδιά του.
Ομως το έδαφος κάθε άλλο παρά είναι πρόσφορο. «Αυτές οι βάσεις μπορεί να προκαλέσουν έναν πόλεμο στη Νότια Αμερική. Μιλάμε για τους γιάνκηδες, το επιθετικότερο έθνος στην ανθρώπινη ιστορία», τόνισε ο Ούγκο Τσάβες, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Στενός συνεργάτης του Τσάβες, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τόνισε πως οι αντάρτες FARC της Κολομβίας αποτελούν ήδη το «καλύτερο εργαλείο» της Ουάσιγκτον για να δικαιολογηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Ο Ούγκο Τσάβες όμως έχει στη φαρέτρα του κι άλλο ένα δηλητηριώδες βέλος για να πλήξει σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο την Κολομβία.
Απειλεί να μπλοκάρει όλες τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή και να τις αντικαταστήσει με αντίστοιχες από Αργεντινή και Βραζιλία. Το εμπόριο μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας απέδωσε πέρυσι 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγές: Reuter, Ασ. Πρες, Γαλλικό, ΑΠΕ, Eλευθεροτυπία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube