Weather Icon

Στην Πόλη το διπλωματικό… στον Πόντο το γνωστό πρόσωπο

«Η κίνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, είμαστε υποχρεωμένοι να τη συσχετίσουμε με τις υπόλοιπες τουρκικές κινήσεις μεγάλης έντασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Και η συσχέτιση αυτή προσδίδει στην κίνηση Ερντογάν χαρακτηριστικά τακτικού χειρισμού με την εκμετάλλευση ενός θέματος που αφορά στο σεβασμό των δικαιωμάτων. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί αμήχανη».

Θεσσαλονίκη

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, προχωρώντας σε μια κίνηση καλής θέλησης(αλλά και τακτικής) έναντι του Φαναρίου, η Τουρκία έδειχνε στον Πόντο το άλλο, γνωστότερο της πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν σε περισσότερους από 2.000 προσκυνητές από την Ελλάδα και τη Ρωσία να πραγματοποιήσουν λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, κοντά στην Τραπεζούντα, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ολα άρχισαν όταν ένας από τους ορθόδοξους ιερείς, που κατ’ αρχάς ήταν ενδεδυμένοι με πολιτική περιβολή σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, φόρεσε ράσο και πετραχήλι προκειμένου να τελέσει την παράκληση.

Η διευθύντρια του Μουσείου Τραπεζούντας, Νιλγκιούν Γιλμάζερ, παρενέβη και διέκοψε το προσκύνημα, φθάνοντας στο σημείο ν’ αρπάξει από τους προσκυνητές τα κεριά που είχαν ανάψει στο χώρο της μονής. Όπως υποστήριξε, ο ιστορικός χώρος λειτουργεί ως μουσείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η τέλεση λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα των προσκυνητών επέμεινε στο αίτημά της να προσευχηθεί και ακολούθησε μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των προσκυνητών και των ανδρών της εταιρείας φύλαξης του χώρου, ένταση που αποκλιμακώθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε’ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη, ενώ το «παρών» έδωσαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως θα φέρει το θέμα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, στη ρωσική Δούμα, αλλά και στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στέλνοντας σχετική επιστολή.

Ο Π. Ψωμιάδης από την πλευρά του επισήμανε ότι η επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιήθηκε καθαρά για θρησκευτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα.

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, όμως με τέτοιες συμπεριφορές, δύσκολα η Τουρκία θα βρει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τις θετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν», σημείωσε ο Νομάρχης.

Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Πρίγκιπο

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκίπου ανήμερα της Παναγίας.

Ως «ευπρόσδεκτη» χαρακτήρισε την κίνηση Ερντογάν ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ηταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε στο ΑΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας.

«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με τη βοήθεια της Παναγίας όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της».

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε τα Πριγκιπόννησα συνοδευμένος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου και παρακάθισε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε γεύμα που παρατέθηκε στη «Λέσχη της Ανατολής» από το δήμαρχο των Πριγκιποννήσων. «Ελπίζω η παρουσία μας εδώ να βοηθήσει να λυθούν προβλήματα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Τουρκία για την απόπειρα των κρατικών αρχών της να δημεύσουν την περιουσία του ορφανοτροφείου.

Σχολιάζοντας τη χειρονομία του Τούρκου πρωθυπουργού, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Η κίνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, είμαστε υποχρεωμένοι να τη συσχετίσουμε με τις υπόλοιπες τουρκικές κινήσεις μεγάλης έντασης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Και η συσχέτιση αυτή προσδίδει στην κίνηση Ερντογάν χαρακτηριστικά τακτικού χειρισμού με την εκμετάλλευση ενός θέματος που αφορά στο σεβασμό των δικαιωμάτων. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί αμήχανη».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube