Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 4 Αυγούστου 2009

Ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ σπεύδει σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ σπεύδει σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε, χθες, ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία το ταχύτερο δυνατόν, σε μία προσπάθεια προώθησης της λύσης του κυπριακού προβλήματος και βελτίωσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Αποτελεί για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το κυπριακό πρόβλημα)… Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα συζητήσω με την τουρκική και ελληνική ηγεσία, όταν θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας αργότερα αυτό το μήνα», είπε ο νέος γενικός γραμματέας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

«Αυτές οι δύο χώρες θα είναι από τις πρώτες στις οποίες θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας», τόνισε.

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τάχθηκε, επίσης, υπέρ μιας σταθερής δέσμευσης της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, ώστε η χώρα αυτή να μην καταστεί εφαλτήριο της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Στη διάρκεια της θητείας μου, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους Αφγανούς να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους (…), θα πρέπει όμως να γίνει σαφές στους Ταλιμπάν ότι αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο μια στρατηγική διαφυγής», τόνισε.

«Το ΝΑΤΟ δεν ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Θα παραμείνουμε για να στηρίξουμε, όσο καιρό χρειαστεί», είπε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, 56 ετών, διευκρίνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μία στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών.

Σχετικά με το μουσουλμανικό κόσμο, με τον οποίο οι σχέσεις του υπήρξαν τεταμένες, ο νέος γενικός γραμματέας τόνισε ότι έχει ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με διπλωμάτες χωρών της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ράσμουσεν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας το 2005, όταν ξέσπασε ο σάλος στο μουσουλμανικό κόσμο με τη δημοσίευση γελοιογραφιών με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ σε εφημερίδα της Κοπεγχάγης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω κυβερνήσεις και λαούς ότι είμαι απολύτως αποφασισμένος να σφυρηλατήσω ισχυρότερες σχέσεις μαζί τους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη διαμάχη γύρω από τις γελοιογραφίες «στοιχείο του παρελθόντος».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube