Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 4 Αυγούστου 2009

Έλληνας πρέσβης στην επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ

“Στη 12μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) που θα διαμορφώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος”.
“Πανηγυρίζει μια άλλη χώρα του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου, η Τουρκία, επειδή ένας πρώην διπλωμάτης της επελέγη στο συμβούλιο των 12 σοφών, που θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αποφασίζοντας πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον του ΝΑΤΟ”.

Στη 12μελή ομάδα των εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) που θα διαμορφώσει το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος.

Η διαμόρφωση του νέου στρατηγικού δόγματος για τη Συμμαχία ανατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Στραβούργο στις 4 Απριλίου. Επιπλέον, του έχει ανατεθεί να σχηματίσει μία μικρή ομάδα υψηλών αξιωματούχων που θα προετοιμάσουν το έδαφος σε στενή συνεργασία με το Βορειατλαντικό Συμβούλιο.

Έως τα τέλη του 2010, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στη Λισαβόνα, θα γίνει η ολοκλήρωση του πλαισίου. Το ισχύον Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο είχε υιοθετηθεί το 1999, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κείμενο που διέπει τη λειτουργία του ΝΑΤΟ μετά τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον (ιδρυτική συνθήκη).

Η επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν την ομάδα των εμπειρογνωμόνων (Group of Experts) πραγματοποιήθηκε από τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος προτάθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένης της μακράς εμπειρίας του σε θέματα ΝΑΤΟ, καθώς έχει υπηρετήσει δύο φορές στο παρελθόν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, ωςΜόνιμος και ως αναπληρωτής Αντιπρόσωπος.

Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μαντλίν Ολμπράιτ, θα αναλάβει την προεδρία της 12μελής ομάδας και ο Γ. Βαν Ντε Βέερ (J. van de Veer), πρώην πρόεδρος της εταιρείας Royal Dutch Shell, θα έχει την αντιπροεδρία. Μεταξύ των μελών της ομάδας θα μετέχουν υψηλοί αξιωματούχοι από την Ιταλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο,την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λεττονία και την Πολωνία.

Οι εργασίες θα χωριστούν σε τρεις φάσεις:

α) φάση προετοιμασίας, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σε πρωτεύουσες των κρατών – μελών που θα εξετάσουν τα διάφορα κεφάλαια του στρατηγικού πλαισίου.

β) φάση διαβούλευσης, κατά την οποία οι υψηλοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν το σύνολο των κρατών -μελών για να συζητήσουν τις προτάσεις που θα έχουν διαμορφωθεί και

γ) φάση διαπραγμάτευσης, μετά το καλοκαίρι του 2010, οπότε ο Γενικός Γραμματέας θα συντάξει ένα σχέδιο πλαισίου, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μελών, με στόχο να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής.Cosmo.gr
Umit Pamir Τουρκος διπλωμάτης επελέγη στο συμβούλιο των 12 σοφών του ΝΑΤΟ

Πανηγυρίζει μια άλλη χώρα του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου, η Τουρκία, επειδή ένας πρώην διπλωμάτης της επελέγη στο συμβούλιο των 12 σοφών, που θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, αποφασίζοντας πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet, ο Umit Pamir, που είχε διατελέσει αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη στρατιωτική συμμαχία, θα συνεργαστεί κάτω από το νέο γγ και την ομάδα των ειδικών για την αναθεώρηση του “Strategic Concept,” της συμμαχίας. Ήδη οι σύμμαχοι αποφάσισαν στη σύνοδο του 1999 να αλλάξουν τις ισχύουσες στρατηγικές δομές.

Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, ανέθεσε στον Παμίρ, βετεράνο Τούρκο διπλωμάτη ( η εφημερίδα τον αναφέρει ως από τους σημαντικότερους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών) να συνεργαστεί με την επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις δομές του ΝΑΤΟ, ουδέποτε τον πρώτο λόγο είχε κάποιο άλλο μέλος της συμμαχίας πλήν των ΗΠΑ. Στον τιμητικό ρόλο του υπάκουου γγ συνήθως διορίζεται έμπιστος Ευρωπαίος, συνήθως πρώην πρωθυπουργός ή υπουργός. Ο τωρινός αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ «σοσιαλιστής» Χαβιέ Σολάνα, για παράδειγμα, ήταν γγ του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας.

styx.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube