Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Αυγούστου 2009

Για ενδεχόμενο τεχνητής έντασης στο Αιγαίο μιλάει το ΠαΣοΚ

Για ενδεχόμενο τεχνητής έντασης στο Αιγαίο μιλάει το ΠαΣοΚ

Με μεγάλη προσοχή και ανησυχία παρακολουθούν στο ΠαΣοΚ την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Δεν σπεύδουν ωστόσο να πάρουν θέση για τα τελευταία γεγονότα στη Ρω, αφενός μεν γιατί θέλουν να αξιολογήσουν ψύχραιμα την κατάσταση και αφετέρου δε επειδή δεν είχαν, για πολλοστή φορά όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη εικόνα.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε επισημάνει με σκληρή γλώσσα την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι η Τουρκία θα δημιουργεί συνεχώς επεισόδια εν όψει της επανεξέτασης των σχέσεών της με την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο και ότι θα προσθέτει διαρκώς ζητήματα και διεκδικήσεις ώστε να μπορεί αργότερα να διαπραγματευτεί για να τα αφαιρέσει από τον κατάλογο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε χαρακτηρίσει «λάθος της κυβέρνησης» τη δήλωσή της ότι δεν θα προβάλει βέτο τον Δεκέμβριο- «κανένας δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση της Ελλάδας δεδομένη » δήλωνεκαι είχε επισημάνει ότι αν δεν θέσει η Ελλάδα ένα σταθερό πλαίσιο διαπραγμάτευσης κινδυνεύει να απολέσει τμήμα των δικαιωμάτων της. Στο ΠαΣοΚ δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο, η οποία θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση ως δικαιολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για αυτό παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις.

Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Α. Λοβέρδο στο γραφείο του, στην οποία συζήτησαν εκτενώς για το σκηνικό έντασης που στήνεται στο Αιγαίο. Στη σύσκεψη αυτή επισημάνθηκε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει με ευρηματικούς τρόπους να ανοίξει βεντάλια ζητημάτων, καθώς έχει προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα και ο εκνευρισμός της από τις ελληνικές περιπολίες για τη λαθρομετανάστευση στο Αιγαίο. Αποφασίστηκε επίσης να συγκαλούνται τακτικά συσκέψεις του επιτελικού κύκλου Εξωτερικών από τα μέσα Αυγούστου και έπειτα ώστε το ΠαΣοΚ να θέσει τα θέματα που θεωρεί σημαντικά και να ενημερώσει εγκαίρως για τις απόψεις του την κοινή γνώμη.

ΒΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube