REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Αυγούστου 2009

Ξαναμαζεύονται σύννεφα πολέμου

Μνήμες του περσινού Αυγούστου ξυπνά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και πάλι στην περιοχή της Νότιας Οσετίας, καθώς Ρωσία και Γεωργία αλληλοκατηγορούνται για «προκλήσεις» στον Καύκασο, μερικές ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Oι αρχές της Νότιας Οσετίας που είχε αποσχιστεί από τη Γεωργία και μετά τις περσινές συγκρούσεις η Μόσχα την αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος στέλνοντας μονάδες του στρατού της, κατηγόρησαν τις γεωργιανές δυνάμεις ότι εκτόξευσαν όλμους στην πρωτεύουσα Τσχινβάλι. Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τιφλίδας ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει βάλει κατ΄ επανάληψη με όλμους και χειροβομβίδες εναντίον των εδαφών της Νότιας Οσετίας και τόνισε ότι «αν συνεχιστούν αυτές οι πράξεις, τις οποίες λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν και οι οποίες συνιστούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό της περιοχής και των Ρώσων στρατιωτών, τότε επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας να προσφύγουμε σε όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε». Η Γεωργία αρνήθηκε τις κατηγορίες και κατηγόρησε, με τη σειρά της, τη Ρωσία ότι «αποσταθεροποιεί την κατάσταση και ενθαρρύνει την εξέλιξη γεγονότων με βάση ένα επικίνδυνο σενάριο». Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να τον εκδιώξει. Όλα αυτά, μαζί με τις δηλώσεις του ηγέτη της Νότιας Οσετίας ότι «θέλουμε να ενωθούμε με τους Ρώσους συμπατριώτες μας», δημιουργούν και πάλι εκρηκτική ατμόσφαιρα στον Καύκασο. Την περιοχή μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε επισκεφθεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Γεωργίας, που θέλει να ακολουθήσει τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο. Εκείνη την περίοδο, όμως, μια δήλωση του Μπάιντεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Μόσχα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος που δεν φημίζεται για τις προσεκτικές διατυπώσεις του, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «χώρα αποδυναμωμένη από τις οικονομικές δυσκολίες» που θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ στα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Τις επόμενες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι σε συζητήσεις με Ρώσους προσπαθούσαν να ανασκευάσουν τις δηλώσεις αυτές, αλλά το κλίμα στη Μόσχα ήταν τόσο αρνητικό ώστε ακόμα και η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να σκοτώσει μια μύγα που τον ενοχλούσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης λίγες ημέρες πριν μεταβεί στη Μόσχα, ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube