Γενικά θέματα 22 Αυγούστου 2009

Αναγνώριση ζητούν Καναδοί Ειρηνευτές του ’74

Αναγνώριση ζητούν Καναδοί Ειρηνευτές του ’74

«Είπα στους άντρες μου ότι θα πάω ο ίδιος να πάρω τους τραυματίες και αν οι Τούρκοι ανοίξουν πυρ τότε να τους απαντήσουν». Για το σκοπό αυτό τοποθέτησε στις άκρες της περιοχής δύο πυροβόλα. Οι Τούρκοι έβαλαν αμέσως εναντίον του και οι Καναδοί άρχισαν να απαντούν στα πυρά, ώστε να μπορέσουν να αποσυρθούν οι τραυματίες, κάτι που έγινε.

Αναγνώριση ζητούν Καναδοί Ειρηνευτές του ’74
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ στοιχεία για λεπτομέρειες της τουρκικής εισβολής το 1974 δίνει στον Καναδικό Τύπο, ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος επικεφαλής της 116 Αερομεταφερόμενης Μονάδας του Καναδικού Στρατού Αλάιαν Φόραντ, που ανέλαβε την προστασία του αεροδρομίου Λευκωσίας. Η μονάδα αποτελείτο από 400 Καναδούς καταδρομείς. Αν και βάλλονταν σφοδρά από τους Τούρκους, είχε εντολή να μην ανοίξει πυρ. Όμως τα τουρκικά πυρά τραυμάτισαν αρχικά δύο Καναδούς ειρηνευτές της ομάδας του. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ και κατά των νοσηλευτών που έσπευσαν να τους πάρουν στη βόρεια πλευρά του Αεροδρομίου Λευκωσίας. «Είπα στους άντρες μου ότι θα πάω ο ίδιος να πάρω τους τραυματίες και αν οι Τούρκοι ανοίξουν πυρ τότε να τους απαντήσουν». Για το σκοπό αυτό τοποθέτησε στις άκρες της περιοχής δύο πυροβόλα. Οι Τούρκοι έβαλαν αμέσως εναντίον του και οι Καναδοί άρχισαν να απαντούν στα πυρά, ώστε να μπορέσουν να αποσυρθούν οι τραυματίες, κάτι που έγινε. Όμως οι εισβολείς απάντησαν με κόλαση πυρός και μανιασμένες επιθέσεις για να καταλάβουν το αεροδρόμιο που ήταν σημαντικός στόχος τους. Οι Καναδοί ειρηνευτές περίμεναν ενισχύσεις από ακόμα 400 άνδρες, που δεν έφθασαν ποτέ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Καναδοί ειρηνευτές βρίσκονταν στη μέση των αντιμαχόμενων πυρών στις μάχες του αεροδρομίου. Στην εξέλιξη των μαχών υποδείχθηκε στους εισβολείς να μην προχωρήσουν πέραν του δρόμου που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο. Οι Τούρκοι όμως συνέχισαν να προωθούνται και η μάχη εξελίχθηκε σε κόλαση.
Ο τότε υπολοχαγός των τεθωρακισμένων της Ειρηνευτικής Δύναμης Κάμερον Ρος συμπληρώνει στην εφημερίδα «Star» ότι με διαταγή του Ταξίαρχου δημιούργησαν ζώνη πυρός απέναντι στο δρόμο και αναγκάστηκαν με ελαφρύ οπλισμό και χωρίς υποστήριξη πυρός, να δώσουν μάχες με την πλήρως εξοπλισμένη τουρκική Ταξιαρχία που είχε αποστολή την κατάληψη του Αεροδρομίου Λευκωσίας. Δύο νεκροί και 30 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της μάχης, που έληξε με τη μεσολάβηση παραγόντων του ΝΑΤΟ – ήταν μια μάχη μεταξύ στρατευμάτων δύο χωρών του ΝΑΤΟ, σχολιάζει ο υπολοχαγός. Λίγες μέρες αργότερα έχασαν τη ζωή τους ακόμα πέντε άντρες της 450 Μοίρας των Καναδών Ειρηνευτών από συντριβή ελικοπτέρου.
Οι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Καναδικής Δύναμης στην Κύπρο του 1974, μίλησαν στον Τύπο της χώρας τους, εκφράζοντας σφοδρά παράπονα ότι ουδέποτε αναγνωρίστηκαν οι νεκροί των μαχών στην Κύπρο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube