Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουλίου 2009

Yπουργείο Εξωτερικών: Στη Δίνη των Ημετέρων

Yπουργείο Εξωτερικών: Στη Δίνη των Ημετέρων

Εικόνα παρακµής παρουσιάζει το υπουργείο Εξωτερικών, σε µια συγκυρία κρίσιµη για τα εθνικά θέµατα, στον απόηχο της σύγκρουσης της πολιτικής ηγεσίας µε τη διπλωµατική υπηρεσία µε φόντο το τηλεγράφηµα από την Ουρουγουάη για την υπόθεση Καραβέλα.

Μετά το Μοντεβιδέο
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, το υπηρεσιακό συµβούλιο γνωµοδότησε την προηγούµενη Τρίτη να µετατεθούν δύο γραµµα- τείς πρεσβείας Γ΄ σε Ντόχα και Κινσάσα. Επρόκειτο για ένα µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Ένωσης ∆ιπλωµατικών Υπαλλήλων (η οποία µε µια σκληρή ανακοίνωση είχε καταγγείλει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για κατασκευή αποδιοποµπαίων τράγων) και για έναν διπλωµάτη που υπηρετεί στη ∆ιεύθυνση Α8 (Λατινικής Αµερικής), ο επικεφαλής της οποίας Αλέξης Κογιεβίνας τέθηκε σε διαθεσιµότητα ως «υπαίτιος» για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του τηλεγραφήµατος από το Μοντεβιδέο. Ειδικά για τον πρώτο, διπλωµατικές πηγές επιµένουν ότι υπήρχε κώλυµα µετάθεσης λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας. Μετά από παρασκηνιακές παρεµβάσεις της Ε∆Υ προς τον προσωπάρχη κ. Μ. Καµπάνη και από το φόβο της αποκάλυψης δυσµενών µεταθέσεων µε πολιτικούς όρους, υπήρξε υποχώρηση και οι δύο αποφάσεις πρόκειται να ακυρωθούν σε επόµενο υπηρεσιακό συµβούλιο.
Την ίδια ώρα, ο αποπεµφθείς πρέσβης κ. Κογιεβίνας προσφεύγει στη ∆ικαιοσύνη προκειµένου να αποδείξει την αθωότητά του, καταγγέλλοντας, σύµφωνα µε πληροφορίες, τον διευθυντή του διπλωµατικού γραφείου της υπουργού κ. Κ. Χαλαστάνη ότι είχε ενηµερωθεί εγκαίρως και, παρ’ όλα αυτά, δεν κινητοποιήθηκε. Η υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επαφή µε τους δικηγόρους του αποπεµφθέντος, αλλά φαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκε συµβιβασµός κι έτσι θα αποφανθεί η ∆ικαιοσύνη για µία από τις σκοτεινότερες υποθέσεις στα χρονικά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια η υπουργός λέει σε συνοµιλητές της, όπως µας µεταφέρεται, ότι θα παραµείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και µετά τον ανασχηµατισµό. Το επιθυµεί, αφού τυχόν µετακίνησή της θα δηµιουργούσε εντυπώσεις δυσφορίας του πρωθυπουργού για τους χειρισµούς της, και σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελε τη σύγκριση µε οποιονδήποτε αντικαταστάτη της, ακόµη κι αν αυτός είχε µόνο λίγους µήνες µπροστά του για να δείξει έργο.

Προσπάθειες εκεχειρίας
Στο µεταξύ, οι διπλωµάτες τελούν εν αναµονή υλοποίησης της υ- πόσχεσης που τους έδωσε η υπουργός Εξωτερικών ότι µε τροπολογία που θα κατατεθεί προσεχώς θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση του επιδόµατος αλλοδαπής. Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλου είδους φορολόγησή τους. Για την ώρα, δεν είναι σαφές αν έχει υπάρξει συνεννόηση µε το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας, αλλά υπάρχει η εκτίµηση ότι η κ. Μπακογιάννη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειµένου να επιτευχθεί –προσωρινή έστω– εκεχειρία στο εσωτερικό του υπουργείου. Ειδικά όταν οι νέες αποκαλύψεις για την ειδική σχέση της µε τη Siemens και τον κ. Μ. Χριστοφοράκο, µε τον οποίο τη συνδέουν από εγκάρδιες κοινωνικές σχέσεις µέχρι προνοµιακές τιµές σε λεµονοστίφτες και φρυγανιέρες, έχουν πυροδοτήσει σενάρια επί σεναρίων για όσα προηγήθηκαν της διαφυγής των δύο κορυφαίων στελε- χών της γερµανικής εταιρείας στο εξωτερικό.
Στη συνάντησή της µε το ∆.Σ. της Ένωσης ∆ιπλωµατικών Υπαλλήλων, στη διάρκεια της οποίας δεσµεύτηκε για τα οικονοµικά τους αιτήµατα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εξαιρετικά εκνευρισµένη. «Γιατί βγάλατε αυτή την απαράδεκτη ανακοίνωση;» ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρώτη της κουβέντα, αλλά δεν είχε απαντήσεις να δώσει όταν της επισηµάνθηκε ότι η ίδια προκατέλαβε το πόρισµα της Ε∆Ε καταγγέλλοντας ολιγωρία της γραφειοκρατίας, πριν διενεργηθεί οποιαδήποτε έρευνα.

Υπενθυµίζεται ότι όταν συζητιόταν το σχετικό νοµοσχέδιο στη Βουλή, εκπρόσωπος της Ένωσης ∆ιπλωµατικών Υπαλλήλων είχε καταγγείλει ότι πρέσβης εκ προσωπικοτήτων θα γινόταν ο κ. Μ. Χριστοφοράκος αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο των µαύρων ταµείων της Siemens.

Πίσω τα εθνικά θέµατα
Στους κόλπους των διπλωµατών υπάρχει εντονότατος προβληµατισµός για την πορεία των εθνικών υποθέσεων, δεδοµένης της διάρρηξης των δεσµών εµπιστοσύνης µεταξύ πολιτικής και διπλωµατικής τάξης στο υπουργείο Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι η κ. Μπακογιάννη δέχτηκε εισηγήσεις από συνεργάτες της για πραγµατοποίηση συσκέψεων µε υπηρεσιακούς παράγοντες προκειµένου να δοθεί η εντύπωση οµαλής και εύρυθµης λειτουργίας του υπουργείου, το κέντρο αποφάσεων παραµένει εξωθεσµικό και περιορισµένο στον κύκλο των στενών συνεργατών της, που γνωρίζουν από επικοινωνία και όχι από εξωτερική πολιτική. Η ίδια η υπουργός λέει σε συνοµιλητές της, όπως µας µεταφέρεται, ότι θα παραµείνει στο υπουργείο Εξωτερικών και µετά τον ανασχηµατισµό. Το επιθυµεί, αφού τυχόν µετακίνησή της θα δηµιουργούσε εντυπώσεις δυσφορίας του πρωθυπουργού για τους χειρισµούς της, και σε καµία περίπτωση δεν θα ήθελε τη σύγκριση µε οποιονδήποτε αντικαταστάτη της, ακόµη κι αν αυτός είχε µόνο λίγους µήνες µπροστά του για να δείξει έργο.
Οι δυσκολίες τις οποίες αντιµετωπίζει στο εσωτερικό του υπουργείου αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι οι δέκα νέες θέσεις πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων που δηµιούργησε παραµένουν κενές προκειµένου να µη βρεθεί εκ νέου στη δίνη αρνητικής δηµοσιότητας. Υπενθυµίζεται ότι όταν συζητιόταν το σχετικό νοµοσχέδιο στη Βουλή, εκπρόσωπος της Ένωσης ∆ιπλωµατικών Υπαλλήλων είχε καταγγείλει ότι πρέσβης εκ προσωπικοτήτων θα γινόταν ο κ. Μ. Χριστοφοράκος αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο των µαύρων ταµείων της Siemens. Σε κάθε περίπτωση, διπλωµατικές πηγές εκφράζουν εντονότατη ανησυχία για τις συνέπειες στα εθνικά θέµατα της εσωτερικής δυσλειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει χωριστεί σε ηµέτερους και µη.
Είναι απολύτως ενδεικτική αυτής της δυσλειτουργίας η επώδυνη σχέση του εκλεκτού της υπουργού πρέσβη στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα και του πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη Βασίλη Μπορνόβα, ο οποίος δέχεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, διαρκείς οχλήσεις και πιέσεις προκειµένου να «προσαρµοστεί». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστηµα έγιναν συστάσεις από τον πρέσβη στην Άγκυρα προς το συνάδελφό του στην Κωνσταντινούπολη προκειµένου να µην αρνείται την έγκριση βίζας ακόµη και σε Τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, προφανώς όχι για τουρισµό. Όπως µας µεταφέρουν πηγές της Κεντρικής Υπηρεσίας, η απόκλιση απόψεων µεταξύ των δύο έφτασε µέχρι τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου κ. Αρ. Αγαθοκλή, ο οποίος κάλυψε τον έµπιστο της υπουργού κ. Φ. Ξύδα.
Freesunday

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube