REAL TIME |

Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2009

Γεννηθήτω Nabucco

Γεννηθήτω Nabucco


Τουρκία και 4 χώρες της Ε.Ε. υπογράφουν συμφωνία για το νέο αγωγό φυσικού αερίου
Στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, η Τουρκία και τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την κατασκευή του υποστηριζόμενου και από τις ΗΠΑ αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.
Η συμμετοχή της Ρωσίας στον αγωγό δεν έχει αποκλειστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ε.Ε., ωστόσο η Ουάσιγκτον διαμηνύει προς κάθε ενδιαφερόμενο πως στην κατασκευή ή λειτουργία του Nabucco δεν πρέπει να εμπλακεί το Ιράν εάν αυτό δεν έχει προηγουμένως βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση.
Η συμφωνία, που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του αγωγού που αναβαθμίζει το ρόλο της Αγκυρας, αφού ο Nabucco θα “παρακάμπτει” τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία. Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός πρωθυπουργός Βέρνερ Φάιμαν σημείωσε πως “για την Ευρώπη οι πιο σημαντικές λέξεις είναι ‘ενεργειακή ασφάλεια’… Στο παρελθόν η παροχή [φυσικού αερίου] θεωρείτο δεδομένη, οι ημέρες αυτές όμως έχουν παρέλθει”. Με τη λειτουργία του Nabucco η Ευρώπη αναμένεται να περιορίσει ως ενός σημείου την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο διακινείται μέσω αγωγών που περνούν από το ουκρανικό έδαφος. Η διένεξη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είχε προκαλέσει μια μικρή ενεργειακή κρίση στις αρχές της χρονιάς, καθώς οι Ρώσοι έκλεισαν τις στρόφιγγες διεκδικώντας οφειλές από τους Ουκρανούς, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες της Ευρώπης να μπουν στο… ψυγείο. Εκτιμάται ότι η Ρωσία καλύπτει το 25% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο.
Οσον αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις από τη λειτουργία του Nabucco, τον τόνο έδωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. “Ο Nabucco θα βελτιώσει στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας”, είπε, ενώ ο Τανέρ Γιλντίζ, υπουργός Ενέργειας της γειτονικής μας χώρας, εκτίμησε πως ο αγωγός “μπορεί να λειτουργήσει ως τονωτικό” για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ο αγωγός αναμένεται να “γεμίσει” με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από κοιτάσματα του Τατζικιστάν, ενώ και το Αζερμπαϊτζάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο εγχείρημα. Οι χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα έτειναν χείρα φιλίας και προς την Τεχεράνη, συνδέοντας όμως μια πιθανή συμμετοχή της στον Nabucco με την πορεία του πυρηνικού της προγράμματος. Σαφής ήταν και ο Ταγίπ Ερντογάν που σημείωσε πως προτεραιότητα της Τουρκίας είναι “να αποτελέσει την 4η σημαντικότερη ενεργειακή αρτηρία για την Ευρώπη”.
O Nabucco θα έχει συνολικό μήκος 3.300 χλμ και για την κατασκευή του θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ.
ΕΝΕΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube