REAL TIME |

Weather Icon
Γεωοικονομία , Κίνα 22 Ιουλίου 2009

FT.com: Η Κίνα έδωσε το σήμα της οικονομικής «επέλασης»

FT.com: Η Κίνα έδωσε το σήμα της οικονομικής «επέλασης»

By Jamil Anderlini (Πεκίνο)
Δημοσιεύθηκε: 08:01 – 22/07/09

Το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τα διεθνή συναλλαγματικά του αποθέματα, που ανέρχονται στα 2 τρισ. δολάρια και είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, για να στηρίξει και να επιταχύνει την επέκταση στο εξωτερικό και τις εξαγορές από κινεζικές εταιρίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Wen Jiabao.

«Θα πρέπει να επιτείνουμε την υλοποίηση της στρατηγικής «εξωστρέφειας» και να συνδυάσουμε την αξιοποίηση των αποθεμάτων μας με την «εξωστρέφεια» των επιχειρήσεών μας,» δήλωσε σε Κινέζους διπλωμάτες. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θέλει επίσης να αυξήσουν οι κινεζικές εταιρίες τα μερίδιά τους στις διεθνείς εξαγωγές.

Η στρατηγική της «εξωστρέφειας» είναι σλόγκαν για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στο εξωτερικό, ειδικά από μεγάλους κρατικούς ομίλους όπως η PetroChina, η Chinalco, η China Telecom και η Bank of China.

Ο Qu Hongbin, επικεφαλής οικονομολόγος Κίνας της HSBC, σημειώνει: «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε μια πολιτική διακήρυξη αυτής της πολιτικής… να υποστηρίζονται ευθέως οι εταιρίες για να εξαγοράζουν ενεργητικά στο εξωτερικό.»

Οι εξωστρεφείς μη χρηματοπιστωτικές άμεσες επενδύσεις του Πεκίνου ανήλθαν στα 40,7 δισ. δολ. πέρσι από μόλις 143 εκατ. το 2002
Ο κ. Wen δεν προσδιόρισε πόσο τμήμα από τα αποθέματα των 2.132 δισ. δολ. θα δρομολογηθούν σε κινεζικές εταιρίες αλλά ο κ. Qu τονίζει ότι εν μέρει αυτή η στρατηγική έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Κίνας από το δολάριο ως συναλλαγματικό απόθεμα.

Πολλοί κρατικοί όμιλοι του ασιατικού έθνους, ειδικά στους κλάδους πετρελαίου και φυσικών πόρων, έχουν αυξήσει το «κυνήγι» για εταιρίες και ενεργητικά στο εξωτερικό, τα οποία πωλούνται εξαιτίας της κρίσης.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

ΠΗΓΗ euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube