REAL TIME |

Weather Icon

Πετρελαϊκή συμφωνία BP και CNPC με την ιρακινή κυβέρνηση

Το πετρελαϊκό κοίτασμα που πρόκειται να εκμεταλλευτούν η βρετανική και κινεζική εταιρεία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.Η ιρακινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία με τη βρετανική BP και την κινεζική CNPC για να αναπτυχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα του πλανήτη το κοίτασμα της Ρουμάιλα, αλλά απέρριψε τις προσφορές των άλλων εταιριών για τα άλλα έξι πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας της Μέσης Ανατολή, καθώς η προμήθεια που ζητούσαν ήταν πολύ υψηλή.
«Η κυβέρνηση ενέκρινε την προσφορά που υπέβαλε το κονσόρτσιουμ του οποίου ηγείται η BP για την ανάπτυξη της Ρουμάιλα… Η συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής στα 2,85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από 956.000 βαρέλια την ημέρα που είναι σήμερα έναντι προμήθειας 2 δολαρίων για κάθε επιπλέον βαρέλι αργού που θα παραχθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αλι αλ Νταμπάγ.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τις άλλες προσφορές που υπέβαλαν οι εταιρίες καθώς δεν μείωσαν την προμήθεια που ζητούσαν», πρόσθεσε. Τα εξακριβωμένα αποθέματα του κοιτάσματος της Ρουμάιλα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 17,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Έκπληκτοι οι διεθνείς αναλυτές

Εμβρόντητοι έμειναν διεθνείς αναλυτές της αγοράς πετρελαίου από την τεράστια διαφορά που χώριζε τις προσφορές των πολυεθνικών σχετικά με την προμήθεια τους για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοιτασμάτων του Ιράκ και τα όρια τα οποία ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

«Είναι πλήρης άβυσσος, είναι χάσμα», είπε ο αναλυτής για τη Μέση Ανατολή στην εταιρία συμβούλων Wood Mackenzie Αλεξ Μάντον. «Σήμερα είδαμε ότι το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές ζουν σε διαφορετικούς πλανήτες», είπε ο αναλυτής στο Energy Intelligence Group Ρούμπα Χούζαρι.

Αν εξαιρέσει κανείς το κοίτασμα της Ρουμάιλα, όπου οι BP και CNPC αναγκάστηκαν να μειώσουν την απαίτηση για προμήθεια στα 2 δολάρια για κάθε επιπλέον βαρέλι, από 3,99 δολάρια που ζητούσαν αρχικά, το υπόλοιπο του διαγωνισμού σημείωσε παταγώδη αποτυχία.

Δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Μανσουρίγια ενώ για το κοίτασμα φυσικού αερίου του Ακάς η μοναδική εταιρία που υπέβαλε προσφορά, η ιταλική Edison δεν συμφώνησε στους όρους.

Προσφορές από τέσσερα διαφορετικά κονσόρτσιουμ υποβλήθηκαν για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Ζουμπάιρ (κονσόρτσιουμ BP και CNOOC, κονσόρτσιουμ της ινδικής ONGC, της Gazprom και της Turkish Petroleum Corp., κονσόρτσιουμ της ιταλικής Eni, της κινεζικής Sinopec, της Occidental και της Korean Gas και, τέλος, κονσόρτσιουμ της Exxon Mobil, της Royal Dutch Shell και της μαλαισιανής Petronas). Ο νικητής του διαγωνισμού – το κονσόρτσιουμ της ιταλικής Eni, της κινεζικής Sinopec, της Occidental και της Korean Gas απέρριψε τα 2 δολάρια για κάθε βαρέλι που πρόσφερε το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, ζητώντας 4,80 δολάρια για κάθε βαρέλι.

Δεν βρέθηκε εταιρία για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Μαϊζάν στο νότιο Ιράκ, καθώς το μοναδικό κονσόρτσιουμ που υπέβαλε προσφορά (CNOOC και Sinochem) ζήτησε προμήθεια 25,40 δολαρίων για κάθε επιπλέον βαρέλι που θα παραγόταν και η Βαγδάτη πρόσφερε μόλις 2,30 δολάρια.

Μία μόνον προσφορά υποβλήθηκε για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Κιρκούκ (από το κονσόρτσιουμ της Royal Dutch Shell, της Sinopec και της Turkish Petroleum Corp.) και αυτή απορρίφθηκε.

Ομοίως, δεν βρέθηκε εταιρία για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Μπάι Χάσαν, καθώς δεν συμφώνησε στους όρους του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου το κονσόρτσιουμ του οποίου ηγείτο η ConocoPhillips (ζητούσε 26,70 δολάρια για κάθε βαρέλι και το ιρακινό υπουργείο πρόσφερε μόλις 4 δολάρια).

Πέντε προσφορές υποβλήθηκαν για το κοίτασμα της Δυτικής Κούρνα, αλλά οι ExxonMobil και CNPC απέρριψαν τους όρους της Βαγδάτης.

Τέλος, το κονσόρτσιουμ – του οποίου ηγείτο η CNOOC – που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Μισάν δεν αποδέχθηκε τους όρους του ιρακινού υπουργείου.

Σε ιρακινές εταιρίες τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιράκ, για των οποίων την ανάπτυξη δεν τελεσφόρησε ο πρόσφατος διαγωνισμός χορήγησης αδειών, θα αναπτυχθούν από ιρακινές κρατικές εταιρίες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αλι αλ Νταμπάγ.

«Την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Μανσουρίγια και του Ακάς και πιθανώς του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κιρκούκ θα αναλάβουν κρατικές ιρακινές εταιρίες», είπε ο κ. αλ Νταμπάγ.

«Η κυβέρνηση απέρριψε σήμερα τις προσφορές που υπέβαλαν οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Εάν επιθυμούν να εκμεταλλευθούν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, πρέπει οι προσφορές τους να είναι αντίστοιχες με τις τιμές που έχει ορίσει το υπουργείο Πετρελαίου», πρόσθεσε.

Στο χθεσινό διαγωνισμό προσφορών, δεν υπεβλήθη καμία προσφορά για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Μανσουρίγια, στο κεντρικό Ιράκ, του οποίου τα αποθέματα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 116,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Για το κοίτασμα του Ακάς στο δυτικό Ιράκ, με αποθέματα 59,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων – συζητιέται, εδώ και καιρό, η συνεισφορά ποσοτήτων από το εν λόγω κοίτασμα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αγωγού Nabucco – το κονσόρτσιουμ με επικεφαλής την ιταλική Edison πρότεινε να λαμβάνει προμήθεια 38 δολαρίων για κάθε επιπλέον βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου που θα παράγεται ενώ η πρόταση της Βαγδάτης ήταν 8,5 δολάρια.

Τέλος, η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε από το κονσόρτσιουμ του οποίου ηγείτο η Royal Dutch Shell για το πετρελαϊκό κοίτασμα του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ – με εκτιμούμενα αποθέματα 7,9 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου – έκανε λόγο για προμήθεια 7,89 δολαρίων για κάθε επιπλέον παραγόμενο βαρέλι. Το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου αντιπρότεινε 2 δολάρια για κάθε επιπλέον βαρέλι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube