Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Ιουλίου 2009

Οι μετανάστες κι εμείς

Οι μετανάστες κι εμείς


Της Ελίνας Γαληνού
Η Ελλάδα πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο κόστους της αθρόας εισροής μεταναστών, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης που αποτελεί πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο εισροής μεταναστών στη χώρα μας έχει ενταθεί σοβαρά και σ΄ αυτό συμβάλει η γειτνίαση με την Τουρκία, δεδομένου ότι από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά μας διακινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πίεση που έχουμε υποστεί είναι πλέον μεγάλη και οι αντοχές μας στην απορρόφηση τόσο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών εξαντλούνται. Η κοινωνία μας καθημερινά βιώνει όλες τις παρενέργειες του φαινομένου, κυρίως όμως την υποβάθμιση αστικών περιοχών της χώρας (λιμάνια και πόλεις) και την εγκληματικότητα. Δεν είμαστε ρατσιστές ούτε απάνθρωποι βέβαια, γιατί και εμείς οι Ελληνες έχουμε βρεθεί στη θέση του μετανάστη. Υπήρξαμε όμως υποδειγματικοί στην ένταξή μας σε ξένες και συχνά, ανάλγητες κοινωνίες. Αλλά δεν μπορούμε πια να αντιμετωπίσουμε τα κύματα λαθρομεταναστών που κουβαλάνε οι δουλέμποροι για διάφορους σκοπούς, εκμεταλλευόμενοι απάνθρωπα, ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα…
Τώρα η Ευρώπη -συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο- αποφάσισε να σχεδιάσει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η Ευρωπαική Επιτροπή δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Ομως ανέφερε ότι περίμενε να θέσουμε εμείς πρώτοι θέμα δημιουργίας ακτοφυλακής για την περιπολία θαλασσίων συνόρων των χωρών του Νότου. Το θέμα οδεύει προς συζήτηση αν και παρόμοια συζήτηση είχε γίνει πριν 4 χρόνια και η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συναίνεσε θεωρώντας ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους μέσω διαδικασιών της ΕΕ. Με τις ασάφειες, παρερμηνείες και αναβολές όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος που εμείς πληρώσαμε πολύ ακριβότερα από άλλους.
Στο μεταξύ, μόλις τέθηκε ζήτημα επανεισδοχής λαθρομεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, η Τουρκία έσπευσε πάλι να επιδείξει απροθυμία συνεργασίας, δηλώνοντας ότι “αρνείται να καταστεί καταυλισμός προσφύγων”. Ζητά μάλιστα από την χώρα μας κατανόηση επικαλούμενη το ότι η επανεισδοχή μεταναστών στη γείτονα, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και αναστολές στις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ. Την υπομονή της Ελλάδας όμως που χρόνια τώρα υποδέχεται μετανάστες μέσω Τουρκίας, ποιός θα της την ξεπληρώσει;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube