REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Ιουλίου 2009

ΤΑΛΑΤ:«Αιματοχυσία» σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει


Για «αιματοχυσία» σε περίπτωση που ο τουρκικός στρατός αποχωρήσει από το νησί, πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, έκανε λόγο χθες ο Μ. Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του, στηρίζοντας πολιτικά την τουρκική εισβολή το 1974. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ταλάτ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κίπρις» είπε ότι «σε περίπτωση αποχώρησης του στρατού, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την κυριαρχία της και στα Κατεχόμενα».

Υποστήριξε, πάντως, ότι στις συνομιλίες δεν τέθηκε τέτοιο θέμα και ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο κ. Αλί Ταλάτ εμφανίσθηκε φανατικός υπέρμαχος της τουρκικής εισβολής, τονίζοντας ότι «δεν θα ήθελα ούτε καν να φανταστώ πώς θα ήταν οι Τουρκοκύπριοι αν δεν επενέβαινε η Τουρκία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανήλθε στο θέμα των εγγυήσεων, τονίζοντας πως η κατάργηση των εγγυήσεων αποτελεί «μη ρεαλιστικό αίτημα» των Ελληνοκυπρίων, ενώ ισχυρίστηκε ότι «καμιά ελληνοκυπριακή ηγεσία μέχρι σήμερα δεν ζήτησε κάτι τέτοιο». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να είναι «ρεαλιστής», κατά την έκφρασή του, και να αντιληφθεί ότι οι εγγυήσεις είναι πολύ σημαντικές για τους Τουρκοκυπρίους.

Ως προς το εάν είναι εφικτή η λύση μέχρι τέλους του έτους, ο κ. Ταλάτ απάντησε: «Λέμε ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα επιτευχθεί. Ως τουρκική πλευρά την επιθυμούμε, αλλά αυτή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube