Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 23 Ιουλίου 2009

Σε ήρεμο κλίμα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες

Σε ήρεμο κλίμα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο

Συζήτηση για θέματα ασφάλειας
Μέσα σε κλίμα ηρεμίας, εκπρόσωποι της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα όπως η καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά της Σομαλίας και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπου ζητήθηκαν θέματα ασφαλείας και κοινές δράσεις, οι πρεσβευτές των δύο πλευρών δεν κατέληξαν μεν σε συμφωνία, αλλά εξέτασαν το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών περιπόλων στον Κόλπο του Αντεν και της από κοινού εκπαίδευσης των πληρωμάτων.
«Υπήρξε κοινή επιθυμία ενίσχυσης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας με επίκεντρο τα πρακτικά ζητήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμς Απαθουράι.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν περιέγραψε τη συνάντηση ως «έναν θεωρητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε έναν πολιτικό διάλογο» και θα επιτρέψει στη χώρα του να εκθέσει το όραμά της για τον κόσμο, όπως έκανε και το ΝΑΤΟ με το δικό του νέο στρατηγικό δόγμα, που πρόκειται να υιοθετήσει στα τέλη του 2010.
Ο κ. Ρογκόζιν εξέθεσε στις 28 χώρες του ΝΑΤΟ το πλαίσιο της νέας «εθνικής στρατηγικής ασφαλείας», που υιοθέτησε η Ρωσία στις 12 Μαΐου και στην οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φωτογραφίζονται ως οι βασικές απειλές.
Όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος που συμμετείχε στο Συμβούλιο δήλωσε στον Τύπο ότι «οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ μάς υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε απειλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών υποδομών όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube