Γενικά θέματα 24 Ιουλίου 2009

Προβληματισμός και ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις

Προβληματισμός και ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις

Η υπουργός των Εξωτερικών καταγγέλλει. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, σε καθημερινό πλέον επίπεδο, προβληματίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι συνολικά από 16 αεροσκάφη (8 οπλισμένα) προκάλεσαν -και χθες- στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο δύο παραβάσεις και πέντε παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε μία εμπλοκή. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προτίθεται να θέσει το ζήτημα, τη Δευτέρα, στους Ευρωπαίους ομολόγους της, τους οποίους θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, για τον αυξημένο αριθμό υπερπτήσεων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, τον Ιούλιο.
Η κα Μπακογιάννη θα καταγγείλει επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, χορηγώντας άδειες σε τουρκικές εταιρείες να ερευνήσουν για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού αναμένεται να θέσει και από κυπριακής πλευράς το θέμα των αδειών που έδωσε η Αγκυρα σε τουρκικές εταιρείες για ενδεχόμενο εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Για το θέμα ενημέρωσε ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης, το Γάλλο ομόλογό του, Πιερ Λελούς, με τον οποίον είχε συνάντηση στην Αθήνα. Πρόκειται για μια συμπεριφορά «εκτός των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, που δεν συνάδει με την ιδιότητα ενός υποψηφίου κράτους μέλους», δήλωσε ο κ. Βαληνάκης.
Την ανησυχία του για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου εξέφρασε, εξάλλου, χθες, κατά τη συνεδρίαση του κύκλου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνολικό σχεδιασμό, εν όψει της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.
Απ’ την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει» το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου «στην προσπάθειά της να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από άλλα προβλήματα, αλλά βέβαια και να μην πέσει στην παγίδα αυτής της όξυνσης».
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν θέλει με κανέναν τρόπο να συνδέσει το θέμα των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας με το ζήτημα των εκλογών.
«Δεν θέλω, διότι δεν πρέπει ποτέ να τα συνδέουμε αυτά και ελπίζουμε ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος η κυβέρνηση», είπε.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube