REAL TIME |

Γενικά θέματα 21 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ

Παράνομες επισκέψεις
Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, για να παραστούν στους «εορτασμούς» της 20ής Ιουλίου πραγματοποίησαν ο βουλευτής από το Πακιστάν Χουμέρ Ρόχρι, πέντε βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, η πρόεδρος της Βουλής της Γκαγκαουζίας Άννα Χαρλαμίνο, ο πρώην ΥΠΕΞ της Κιργισίας Ασκάρ Αϊμάτοβ και δύο Ιταλοί βουλευτές οι Μαουρίζο Τούρκο και Αντωνιάτα Φαρίνα. Οι «επίσημοι» συναντήθηκαν με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου.

Με προκλητικούς πανηγυρισμούς, οι Τούρκοι εισβολείς γιόρτασαν χθες με παρελάσεις, παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίσημες επισκέψεις, την τραγωδία και τον όλεθρο που έσπειραν όταν εισέβαλαν στο νησί την αποφράδα εκείνη ημέρα της 20ής Ιουλίου του 1974. Οι πανηγυρισμοί της λεγόμενης Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας ξεκίνησαν χθες το πρωί με 21 χαιρετιστήριες βολές, επισκέψεις σε κοιμητήρια και μνημεία και ομιλία εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η μεγαλύτερη τελετή πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, όπου ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και «σύμβολα του ψευδοκράτους. Στο χώρο υπήρχε ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν το εξής: «Οι Τ/κ αξίζουν το δικαίωμα να ζήσουν σε ειρήνη. Αναγνώριση για τη βόρεια Κύπρο η μόνη λύση».
Οι πανηγυρισμοί πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα Κύπρου Τσεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος βρίσκεται παράνομα στο νησί και του Γενικού Γραμματέα της τουρκικής προεδρίας Μουσταφά Ισέν που μετέβη παράνομα στο ψευδοκράτος ως εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο κ. Ταλάτ με τη σειρά του απηύθυνε μήνυμα στον κ. Ισέν για τον κ. Γκιουλ. Παρών ήταν και ο τέως κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.
Του χώρου της στρατιωτικής παρέλασης υπερίπταντο αεροπλάνα, ενώ τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη με την επωνυμία «Τουρκικά Αστέρια»» πραγματοποίησαν επίδειξη παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν γνωρίζουμε ιστορία, λέει ο Ταλάτ
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη χθεσινή ομιλία του, ανέφερε προκλητικά ότι βαδίζει στο μονοπάτι που χαράχθηκε την 20ή Ιουλίου του 1974, συνεχίζοντας τις απευθείας διαπραγματεύσεις και διατηρώντας στενή συνεργασία με την Άγκυρα. Στην ομιλία του στους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους για τη μαύρη επέτειο της εισβολής, ο κ. Ταλάτ έκανε λόγο για ημέρα απελευθέρωσης των Τουρκοκυπρίων αλλά επίσης και για ημέρα από την οποία τα δικαιώματα, οι βασικές ελευθερίες των Τουρκοκυπρίων διασφαλίστηκαν! Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων είναι θέμα διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τ/κ και είναι αδιαπραγμάτευτο. «Οι τουρκικές εγγυήσεις δεν αποτελούν θέμα προς συζήτηση. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες για εμάς», δήλωσε, σημειώνοντας πως τη θέση αυτή εξηγεί με αποφασιστικότητα η τ/κ πλευρά στις απευθείας διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσει να το πράττει. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε ότι όσοι συνδέουν την πολιτική παρουσία τους στην Κύπρο ή την ίδρυση του ψευδοκράτους με μια στρατιωτική εισβολή, δεν γνωρίζουν την ιστορία, την ταυτότητα, τις πολιτικές και διοικητικές εμπειρίες των Τουρκοκυπρίων. «Η 20ή Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σύμβολο της μη λύσης του Κυπριακού αλλά ως ένα άνοιγμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στο νησί», είπε ο κ. Ταλάτ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «άδικες και επιθετικές» τις ενέργειες του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των «πολιτών» στο ψευδοκράτος είναι επιφυλακτικοί.
«Η διεθνής αναγνώριση που έχουν οι Ε/κ ως αντιπρόσωποι της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και η άδικη συμμετοχή τους στην ΕΕ, την οποία χρησιμοποιούν συχνά κατά της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, είναι μια από τις πολλές πηγές αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης», ισχυρίστηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τους Τ/κ. Επιπλέον, ο Ταλάτ κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως από την ιδεολογία που εκφράζουν, να στηρίξουν «την εξωτερική πολιτική που διαμορφώνεται από κοινού με την Τουρκία».
««Είναι σημαντικό να μη βλέπουμε πλέον τα γεγονότα του 1974 μέσα από το φακό του πολέμου και της διένεξης, αλλά από ένα φακό που θα μας βοηθήσει να πάρουμε μαθήματα ειρήνης και φιλίας», συνέχισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν αγνοείται η πολιτική ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τ/κ και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές παράμετροι που άλλαξαν με την «ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου» έδωσαν συγκεκριμένες αποδείξεις γι’ αυτό, τόσο στην ε/κ πλευρά όσο και στη διεθνή κοινότητα. Ο Ταλάτ επανέλαβε τη θέση για σύσταση ενός νέου συνεταιρικού κράτους στο οποίο οι Τ/κ θα είναι πολιτικά ίσοι με τους Ε/κ, προσθέτοντας ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό, έτσι, ώστε οι Τ/κ να αντιπροσωπεύονται στη διεθνή κοινότητα.

«Αποτρέψαμε τον αφανισμό των Τ/κ»
Ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τσεμίλ Τσιτσέκ ισχυρίστηκε στην ομιλία του ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήρθαν στην Κύπρο «με βάση τα δικαιώματά τους από τις διεθνείς συμφωνίες και απέτρεψαν τον αφανισμό των Τ/κ», αναφέροντας παράλληλα ότι η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική που στοχεύει σε μια διαρκή λύση και υποστηρίζει τις προσπάθειες των Τούρκων της Κύπρου. Ο Τσεμίλ Τσιτσέκ ανέφερε ότι ο «νέος συνεταιρισμός» θα βασιστεί στα κριτήρια των Ηνωμένων Εθνών, όπως η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, τα δυο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δυο χωριστά κράτη, δυο διαφορετικοί λαοί και δυο διαφορετικές δημοκρατίες και η ειρήνη μπορεί μόνο να επιτευχθεί με βάση αυτό», είπε ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Στο μήνυμά του για τους προκλητικούς «εορτασμούς» της 20ής Ιουλίου ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι «η δημοκρατία την οποία απολαμβάνουν σήμερα Κύπρος και Ελλάδα υπήρξε εφικτή λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Τουρκίας στο νησί το 1974». Ο κ. Έρογλου είπε ότι «οι Τούρκοι της Κύπρου ζουν σήμερα μια ελεύθερη, ευημερούσα και ευτυχισμένη ζωή χάρη στους Τούρκους αδελφούς τους, οι οποίοι ανιδιοτελώς προσέφεραν τη ζωή τους για να τους προστατέψουν. Η Τουρκία η οποία έκανε χρήση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες, επενέβη και έφερε την ειρήνη στο νησί».

Η Αφρίκα καταδικάζει
Σε χθεσινό της δημοσίευμα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» με τίτλο «35 χρόνια στη μισή πατρίδα», γράφει ότι «ακόμη συνεχίζουμε να εορτάζουμε την ημέρα αυτή που έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άτομα, που πολλά δολοφονήθηκαν ή ρίχτηκαν σε πηγάδια ή θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, που βιάστηκαν γυναίκες, που μεγάλο μέρος του πληθυσμού προσφυγοποιήθηκε και διχοτομήθηκε το νησί». Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι, ενώ η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση», η ε/κ αναφέρεται σε τραγωδία .
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» τιτλοφόρησε το δημοσίευμά της περί των λεγόμενων εορτασμών υπό τον τίτλο: «Ταλάτ – στόχος η λύση και η ασφάλεια».
Η «Βατάν» είχε τον τίτλο «στα μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας – δύο χωριστά κράτη», ενώ η «Χαλκίν Σεσί», «Ταλάτ- η 20ή Ιουλίου είναι άνοιγμα για τη λύση».
«Η ειρήνη και η ελευθερία είναι 35 ετών» είναι ο τίτλος της χθεσινής εφημερίδας «Μπακίς», ενώ η «Σταρ» στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο δημοσιεύει ολοσέλιδη φωτογραφία του βετεράνου δημοσιογράφου Εργκίν Κονούκσεβερ, ο οποίος κατά την εισβολή, βαριά τραυματισμένος, συνελήφθη αιχμάλωτος και ο Ε/κ γιατρός Ανδρέας Δημητριάδης του έσωσε τη ζωή. Στη φωτογραφία, ο δημοσιογράφος αγκαλιάζει τον Ε/κ γιατρό. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Σταρ» Οζτζάν Οζτζάνχαν αφιέρωσε το χθεσινό του άρθρο στην τουρκική εισβολή και το στεγάζει με τον τίτλο «Η μέρα που ο ήλιος ανέτειλε από το Βορρά».
Η εθνικιστική «Βολκάν» είχε τίτλο «αγωνιστές-Μεχμετσίκ-Μητέρα Πατρίδα. Σας είμαστε ευγνώμονες», ενώ η «Γκιουνές» τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Μήνυμα του Ερντογάν – Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση».

Παράνομες επισκέψεις
Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, για να παραστούν στους «εορτασμούς» της 20ής Ιουλίου πραγματοποίησαν ο βουλευτής από το Πακιστάν Χουμέρ Ρόχρι, πέντε βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, η πρόεδρος της Βουλής της Γκαγκαουζίας Άννα Χαρλαμίνο, ο πρώην ΥΠΕΞ της Κιργισίας Ασκάρ Αϊμάτοβ και δύο Ιταλοί βουλευτές οι Μαουρίζο Τούρκο και Αντωνιάτα Φαρίνα. Οι «επίσημοι» συναντήθηκαν με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Έρογλου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube