Weather Icon

Αποσύρει το «Πράσινο Φράγμα» η Κίνα

Αποσύρει το «Πράσινο Φράγμα» η Κίνα

Σε μια σπάνια στιγμή υποχώρησης, η κινεζική κυβέρνηση ενέδωσε στις εγχώριες και διεθνείς πιέσεις για τη μη επιβολή φίλτρου στους υπολογιστές που θα εισάγονται στη χώρα.

Λίγες ώρες προτού η σχετική νομοθεσία τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι αναβάλει την προϋπόθεση υποχρεωτικής εγκατάστασης του λογισμικού «Πράσινο Φράγμα». Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία των κατασκευαστών υπολογιστών να προλάβουν την τελική ημερομηνία που είχε θέσει η κινεζική κυβέρνηση. Δεν ανέφερε ωστόσο αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ στο μέλλον.
Αυτή η αλλαγή πλεύσης της Κίνας απέτρεψε επίσης τα χειρότερα στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους προς τη συγκεκριμένη νομοθεσία ήδη από τον Μάιο, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αναχρονιστικό και αντίθετο με τους διεθνείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Παράλληλα, οι απλοί χρήστες διοργάνωσαν online διαμαρτυρίες και συγκέντρωση υπογραφών, ενώ ειδικοί επί τεχνολογικών θεμάτων προειδοποίησαν ότι το λογισμικό αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιχειρήσει να λύσει.
Η αντιπαράθεση αντικατόπτρισε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της κομμουνιστικής κυβέρνησης για έλεγχο της πληροφορίας, και τις υψηλές τεχνολογικές προσδοκίες της χώρας. Η χώρα διαθέτει σήμερα ένα αυξανόμενο αριθμητικά και ποιοτικά κοινό αλλά και δεσμούς με εταιρείες που δημιουργούν πολυπόθητες θέσεις εργασίας και εισροές από φορολογία. Η απόφαση αυτή είναι «μια νίκη για την κοινωνία της Κίνας», σχολίασε ο Λι Φανγκπίνγκ, δικηγόρος που είχε ζητήσει δημόσια ακρόαση για το θέμα.
«Πολλοί πολίτες εργάστηκαν συντονισμένα και εξέφρασαν την αντίθεση τους στην υποχρεωτική εγκατάσταση του συγκεκριμένου λογισμικού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση έστω να το ξανασκεφτεί», τόνισε ο Λι. «Ελπίζουμε ότι τώρα θα προχωρήσουν στην πλήρη απόσυρση του μέτρου».
Τα νέα διαδόθηκαν πολύ γρήγορα στην Κίνα μέσω του Twitter, και το κινεζικό blog Fanfou. Κάποιοι bloggers ανέφεραν ότι περιμένουν από την κινεζική κυβέρνηση την επιβολή του μέτρου με ένα τρόπο που να προκαλέσει λιγότερες αντιδράσεις. «Χρησιμοποιούν τη λέξη ‘αναβολή’, αντί να πουν ότι αποσύρουν το σχέδιο», έγραψε ο Κινέζος blogger Γουέν Γουντσάο. «Νομίζω ότι ενδέχεται σε κάποια στιγμή η κυβέρνηση να επιβάλλει την πολιτική της, οπότε αυτή τη στιγμή μιλάμε για ‘προσωρινή νίκη’».
Νέα επίπεδα επιτήρησης
Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη χρήση του Ίντερνετ για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για τις επιχειρήσεις, ενώ η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών Ίντερνετ, περισσότερους από 298 εκατομμύρια. Οι αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε υλικό που θεωρείται ακραίο και διφορούμενο, με το Πεκίνο να διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο φιλτραρίσματος του Ίντερνετ στον κόσμο. Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως η Microsoft, η Yahoo και η Google, έχουν συνεργαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προκειμένου να αποφύγουν την κριτική.
Η χρήση του λογισμικού «Πράσινο Φράγμα» θα αύξανε τον έλεγχο σε νέα επίπεδα, με την τοποθέτηση του μέσα σε κάθε προσωπικό υπολογιστή. Οι κινεζικές αρχές έλεγαν ότι ήταν η αναγκαία κίνηση για την προστασία των παιδιών από βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί κάποιος να βρει στο Διαδίκτυο.
Αναλυτές που μελέτησαν το πρόγραμμα είπαν ότι περιέχει επίσης κώδικα που μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση σε περιεχόμενο που η κυβέρνηση θεωρεί διφορούμενο. Ταυτόχρονα, μια εταιρεία στην Καλιφόρνια κατηγόρησε το «Πράσινο Φράγμα» ότι στηρίζεται σε κλεμμένο προγραμματιστικό κώδικα.
Οι Κινέζοι χρήστες του Ίντερνετ διακωμώδησαν το λογισμικό λέγοντας ότι θα έφτανε στο σημείο φιλτραρίσματος ακόμη και φωτογραφιών ζώων. Σε μια σπάνια κίνηση, τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες. Το επίμαχο λογισμικό χρησιμοποιείται ήδη σε Ίντερνετ καφέ, ενώ βρίσκεται προεγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές που δίνονται μέσα από προγράμματα επιχορηγήσεων σε μη αστικές περιοχές.
Η Κίνα αντιστοιχεί στο 14% των 63,5 εκατομμυρίων υπολογιστών που πουλήθηκαν στον κόσμο το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας ερευνών IDC. Η κατασκευάστρια υπολογιστών Lenovo είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην κινεζική αγορά, με μερίδιο αγοράς που έφτασε το 27% το πρώτο τρίμηνο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Hewlett-Packard, με μερίδιο αγοράς 14%.
Άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών, μεταξύ των οποίων η Toshiba και η Acer είχαν δηλώσει ότι ήταν έτοιμοι να παρέχουν το «Πράσινο Φράγμα» στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου. Άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Dell, είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, περιμένοντας πιθανόν μια διπλωματική διευθέτηση.
Ο έλεγχος δε σταματά
Η ιστορία με το συγκεκριμένο λογισμικό συνέπεσε με την αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου στη χρήση του Διαδικτύου. Την περασμένη εβδομάδα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας εξέδωσε εντολή προς όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες και ιστοσελίδες που σχετίζονται με την υγεία, να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε επαγγελματίες γιατρούς όταν πρόκειται για θέματα σεξουαλικής φύσεως.
Την περασμένη εβδομάδα επίσης, η κυβέρνηση εξέδωσε νέους κανονισμούς για το «εικονικό νόμισμα» που χρησιμοποιείται από μερικές ιστοσελίδες παιχνιδιών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά πραγματικών προϊόντων.
Στην περίπτωση του «Πράσινου Φράγματος» πάντως, η κυβέρνηση φάνηκε διαλλακτική, υποσχόμενη να «συμβουλευτεί και να ακούσει όλες τις πλευρές», σε μια προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube