REAL TIME |

Weather Icon

Τούρκοι οι Φωκαείς, τουρκική και η τριήρης…

Τούρκοι οι Φωκαείς, τουρκική και η τριήρης…

Η ελληνική, η κυπριακή και η αρμενική κοινότητες της Μασσαλίας έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη στο λιμάνι της Μασσαλίας ενός τουρκικού πλοίου αντίγραφου αρχαίας ελληνικής τριήρους.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μασσαλία για την έναρξη των εκδηλώσεων της «σεζόν της Τουρκίας στη Γαλλία», που θα διαρκέσει μέχρι 31η Μαρτίου του 2010. Οι τρεις κοινότητες εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Καταγγέλλουν πολιτιστική οικειοποίηση από την Αγκυρα, μοιράζουν προκηρύξεις, οργανώνουν συζητήσεις στο δήμο. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν το άραγμα του «πλοίου της ντροπής» όπως το αποκαλούν.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι αν αποδεχθούν το άραγμα του πλοίου στο λιμάνι της Μασσαλία είναι σαν να ξεχνούν πως η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την ενοχή της στην αρμενική γενοκτονία. Για τους Κυπρίους θα ήταν «σαν να ξεχνούν ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα από το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού». Το πλοίο, του οποίου το κόστος κατασκευής είναι περίπου 750.000 ευρώ, θα φτάσει σήμερα στο Κασί και την Πέμπτη στη Μασσαλία.

Ο Γάλλος πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασε την άφιξη του πλοίου σαν ένα από τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της «σεζόν της Τουρκίας στη Γαλλία». Το πλοίο «Κυβέλη» είναι αντίγραφο τριήρους και ακολουθεί τη διαδρομή των αποίκων Ελλήνων της Φώκαιας από τις τουρκικές ακτές ώς το λιμάνι της Μασσαλίας. Η αρμενική κοινότητα της Μασσαλίας απαριθμεί περίπου 80.000 άτομα και το μποϊκοτάζ τους θα έχει σημαντική επίπτωση στις εκδηλώσεις. Ο επίτιμος πρόξενος της Κύπρου, κ. Βοσκαρίδης, καταγγέλλει μία «πολιτική οικειοποίηση, που γίνεται για να φανεί ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Γαλλία – Τουρκία», Ζαν Πιερ Σαλβετά, τονίζει ότι «πρόκειται για μια πολιτιστική εκδήλωση η οποία παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα προ 2.600 χρόνων» και εκτιμά ότι η πολεμική είναι άνευ λόγου και άτοπη.
Ελευθεροτυπια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube