Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Ιουλίου 2009

Τουρκία αδικοπραγούσα

Τουρκία αδικοπραγούσα

Η έκδοση και δημοσίευση διατάγματος της Τουρκικής Κυβέρνησης για διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Ελλάδας συνιστά ευθεία παραβίαση ρητών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι φανερό ότι το θέμα της τυχόν ύπαρξης πετρελαίων και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα και τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενταχθεί στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ‘Αγκυρας.

Με απειλές δημιουργίας έντασης προβάλλει συστηματικά ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των εκπηγαζόντων από αυτή δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το έωλο επιχείρημα ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους τους οποίους δήθεν νόμιμα εκπροσωπεί η κατοχική Τουρκία, προβάλλει θρασύτατα την απαίτηση συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Και τώρα και με προβολή του ισχυρισμού ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τουρκικής ιδιοκτησίας.
Κατά σαφή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η ‘Αγκυρα πεισμόνως αρνείται να κυρώσει, η Τουρκία ως κοινός πειρατής προβάλλει διεκδικήσεις και δικαιώματα στα όρια τόσο της υφαλοκρηπίδας όσο και στη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τη συνολική της πολιτική η Τουρκία επιχείρησε μάλιστα να αποτρέψει διεθνείς εταιρείες πετρελαίων από του να επιδείξουν ενδιαφέρον διενέργειας ερευνών για πετρέλαια. Διάφανος στόχος της Τουρκίας, μέσω της πολιτικής του εκφοβισμού και της διατύπωσης απειλών, ήταν να καθιερωθούν ως αμφισβητούμενες τόσο η υφαλοκρηπίδα όσο και η ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε μέγιστης σημασίας το γεγονός ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχαν στο παρελθόν ανεπιφύλακτης στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Υπήρξε επίσης μέγιστης σημασίας το γεγονός ότι, παρά τις απειλές, τους εκφοβισμούς και τις έωλες και αβάσιμες διεκδικήσεις της Τουρκίας, υπήρξαν, σε αυτό το πρώτο στάδιο, αιτήσεις και εκδήλωση ενδιαφέροντος από Διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία απέτυχε να επιβάλει ένα καθεστώς αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά κατοχυρώνονται από τις Συμβάσεις του Διεθνούς και του Θαλάσσιου Δικαίου. Αυτό που είχε πετύχει η Τουρκία παλαιότερα, όταν οι Πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ελλάδας συμφώνησαν σε αποχή από έρευνες σε «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» στο Αιγαίο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι που οριστικά αποσαφηνίστηκε υπέρ της Ελλάδας από τη Διεθνή Διάσκεψη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού καθορίστηκε ως Διεθνής Κανόνας Δικαίου ότι τα νησιά κέκτηνται υφαλοκρηπίδας και η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας κορυφώνει και κλιμακώνει την επιθετική και πειρατική της συμπεριφορά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας. Η Τουρκία επιδεικνύει αυτές τις συμπεριφορές ενώ επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και τον προσεχή Δεκέμβριο θα υποβληθεί σε έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το κατά πόσον θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας συγκρούεται με κάθε έννοια και αρχή Διεθνούς Δικαίου αλλά και ρητών κανόνων του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού θα πρέπει άμεσα να υπάρξει καταγγελία των τουρκικών προθέσεων τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και προς τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Η αδικοπραγούσα Τουρκία με τη θρασεία συμπεριφορά της απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Καθήκον μας η άμεση αντίδραση. Καθήκον μας η επαγρύπνηση για διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου *Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Κωδικός άρθρου: 887198
ΠΟΛΙΤΗΣ – 29/07/2009, Σελίδα: 13

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube