Γενικά θέματα 11 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται η δραματική συρρίκνωση της Θάλασσας της Αράλης

Συνεχίζεται η δραματική συρρίκνωση της Θάλασσας της Αράλης

Η Θάλασσα της Αράλης φέτος. Όλο το κεντρικό τμήμα ήταν κάποτε γεμάτο νερό

Ο Envisat αποκαλύπτει
Η αποξήρανση της Θάλασσας της Αράλης, μια περιβαλλοντική καταστροφή την οποία ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν τη χειρότερη της ιστορίας, συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς: Ο δορυφόρος Envisat κατέγραψε υποχώρηση του ανατολικού λοβού της κατά 80% το διάστημα 2006-2009.
Η Θάλασσα της Αράλης στην Κεντρική Ασία ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα του κόσμου. Άρχισε να υποχωρεί πριν από μισό αιώνα, όταν υλοποιήθηκε η εκτροπή των ποταμών που την τροφοδοτούν, προκειμένου να αρδευτούν οι σοβιετικές βαμβακοκαλλιέργειες.
Πριν από δύο δεκαετίες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τεράστιος όγκος νερού χωρίστηκε στη Μικρή Θάλασσα της Αράλης στα βόρεια, στο έδαφος του Καζακστάν, και τη Μεγάλη Θάλασσα της Αράλης, μια περιοχή που μοιράζονται το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Το 2000, η Μεγάλη Θάλασσα άρχισε να χωρίζεται στον ανατολικό και το δυτικό λοβό.
«Ο ανατολικός λοβός υποχώρησε σημαντικά από το 2006 έως το 2009» αναφέρει τώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο οποίος διαχειρίζεται το δορυφόρο γεωσκόπησης Envisat.
H Μεγάλη Θάλασσα της Αράλης αναμένεται να έχει ξεραθεί εντελώς έως το 2020, προειδοποεί.
Πιο ευοίωνες είναι οι προοπτικές για το μικρό τμήμα της θάλασσας, χάρη στην κατασκευή ενός καναλιού που χρηματοδοτήθηκε από το Καζακστάν και την Παγκόσμια Τράπεζα. Από την ολοκλήρωσή του το 2005, η στάθμη στη Μικρή Θάλασσα έχει ανέβει κατά 4 μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube