Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Ιουλίου 2009

Να καταστήσουν το Ιράκ μία ασφαλή χώρα, δεσμεύτηκαν Ομπάμα και Αλ Μαλίκι

Να καταστήσουν το Ιράκ μία ασφαλή χώρα, δεσμεύτηκαν Ομπάμα και Αλ Μαλίκι

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Συνάντηση στην Ουάσινγκτον
Τη δέσμευση να συνεργαστούν ώστε να καταστεί το Ιράκ μια ασφαλής χώρα, ανέλαβαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) για πρώτη φορά μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Σύμφωνα με το BBC, ο Μπ.Ομπάμα επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ώς τα τέλη του 2011, ενώ ο Νούρι αλ Μαλίκι υποστήριξε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ μπορούν να περιφρουρήσουν την ασφάλεια στη χώρα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράκ, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει συμφιλίωση μεταξύ των φυλετικών ομάδων.
«Το Ιράκ θα είναι πιο ασφαλές και πιο επιτυχημένο εάν καταστεί ένα μέρος όπου όλοι οι Ιρακινοί μπορούν να ευημερήσουν, συμπεριλαμβανομένων όλων των φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα έχουν βελτιωθεί δραματικά, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για τον αργό ρυθμό της πορείας συμφιλίωσης μεταξύ των Κούρδων, των σουνιτών και των σιιτών του Ιράκ, αλλά και για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη προγράμματος κατανομής των εσόδων από τους πετρελαϊκούς πόρους στις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς τις ιρακινές προσπάθειες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για άρση των κυρώσεων που επιβλήθησαν ύστερα από την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990, δηλώνοντας ότι «θα ήταν λάθος να εξακολουθεί το Ιράκ να πληρώνει για τις αμαρτίες ενός έκπτωτου δικτάτορα».
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνούν μαζί μας ότι το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς στη χώρα πλέον έχουμε δημοκρατία και όχι δικτατορία» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube