Weather Icon
G-7 , Γενικά θέματα 9 Ιουλίου 2009

Οι οκτώ ισχυροί φοβούνται την ανεργία

«Σημαντικούς κινδύνους» και αύξηση της ανεργίας, που μπορούν να διαταράξουν την «κοινωνική σταθερότητα» διαπιστώνουν οι ηγέτες της ομάδας G8, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών τους στη Λ’ Ακουιλα, μολονότι παραδέχονται ότι υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης» της παγκόσμιας οικονομίας. Σε φιλόδοξο σχέδιο κατέληξαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ αγκάθι ασυμφωνίας αποδεικνύεται το Ιράν.

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
«Μολονότι υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης και κυρίως ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών… η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και σημαντικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να βαρύνουν την οικονομική σταθερότητα», αναφέρει το ανακοινωθέν των Οκτώ. Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κίνας, Καναδά και Ιαπωνίας προειδοποιούν ότι «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αγορές εργασίας μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική σταθερότητα». Ζητούν δε να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι «απαραίτητο» να προετοιμαστούν «στρατηγικές εξόδου» από τα σχέδια υποστήριξης. Και επειδή τα σχέδια αυτά προκάλεσαν έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι Οκτώ δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν «τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Σημειώνουν τέλος στην κοινή τους διακήρυξη ότι δεν μπορούν «να συνεχίσουν να ανέχονται τη φοροδιαφυγή». «Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μια σειρά αποτελεσματικών αντίμετρων, εναντίον των χωρών που δεν σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς όσον αφορά τη δημοσιονομική διαφάνεια», καταλήγουν.

Συμφωνία για το κλίμα…

Τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο (2) βαθμούς Κελσίου και τη μείωση των εκπομπών αεριών των θερμοκηπίου κατά 80% από τα αναπτυγμένα κράτη σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050 και την παγκόσμια μείωση κατά 50% αποφάσισαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην G8, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της συνόδου. Ως μεγάλη επιτυχία της συνόδου θεωρείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ συμφώνησαν στο στόχο «των δύο βαθμών». «Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. «Η παγκόσμια πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την παγκόσμια δράση», συμπλήρωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη συμφωνία μείωσης εκπομπών των αεριών.

…διαφωνία για το Ιράν

Θέμα διαφωνίας ήταν το Ιράν. Ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε συμφωνία ούτε για φραστική καταδίκη του Ιράν για τη μετεκλογική βία ούτε, πολύ περισσότερο για κυρώσεις με στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι είναι σημαντικό να γίνονται συνομιλίες με το Ιράν και με τη Βόρεια Κορέα για να ενθαρρυνθούν οι χώρες να σταματήσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε χθες ότι η G8 θα απευθύνει «ισχυρό μήνυμα καταδίκης» προς τη Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων και σε δεύτερη πυρηνική δοκιμή τον Μάιο. Ο Φρατίνι, ανέφερε επίσης ότι οι «προϋποθέσεις» για καταδίκη του Ιράν «δεν συντρέχουν προς το παρόν». Οι Οκτώ δεσμεύτηκαν χθες να αυξήσουν τη βοήθεια για την ανάπτυξη της Αφρικής, καθώς και να αυξήσουν «με άλλους δωρητές» κατά 25 δισ. δολάρια τον χρόνο τη βοήθεια αυτή για την περίοδο 2004-2010.
(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, ΑΠΕ)
Enet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube