Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Συνεχίζεται η χακί διπλωματία

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ξεκίνησε ο διοικητής των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων (πρόκειται για το αντίστοιχο του Γενικού Επιτελείου Στρατού), στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η επίσκεψη πραγματοποιείται «στο πλαίσιο των ισχυόντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)». Η επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού στρατού θεωρείται ανταποδοτική αντίστοιχης επίσκεψης που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2008 ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΣ, προσκεκλημένος του τότε διοικητή των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων (και νυν αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης και ο στρατηγός Κοσάνερ, «θα ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Στρατών». Κατά πληροφορίες, προγραμματίζεται μάλιστα και επίσημη ενημέρωση του Τούρκου στρατηγού για τις δραστηριότητες και την αποστολή του ελληνικού στρατού!

Την Τετάρτη, ο αντιστράτηγος Βούλγαρης ξενάγησε τον στρατηγό Κοσάνερ στην Ακρόπολη και το νέο μουσείο. Την Πέμπτη, ο αρχηγός των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων θα επισκεφθεί επισήμως το Πεντάγωνο και μετά τις διμερείς εφ’ όλης της ύλης στρατιωτικές συνομιλίες, ο στρατηγός Κοσάνερ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον υφυπουργό Άμυνας κ. Κώστα Τασούλα.

Πριν την άφιξη του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων τους στην Ελλάδα, οι Τούρκοι στρατηγοί συνέχισαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Την Τρίτη, συνολικά 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβησαν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ καταγράφηκε και μία εικονική αερομαχία. Προφανώς και το υποτιθέμενο θερινό μορατόριουμ, με ευθύνη της Τουρκίας έχει γελοιοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

Η διπλωματία των… νεκροταφείων

Στο δρόμο που άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα κινηθεί και ο αρχηγός των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων. Την Κυριακή (μετά τη λήξη των εργασιών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα), ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τηλεοπτικά συνεργεία και Τούρκους δημοσιογράφους επισκέφθηκε το νεκροταφείο στην περιοχή Κουλίνες. Επρόκειτο για μια καθαρά συμβολική κίνηση, με προφανή τον σκοπό της Άγκυρας να προβάλλει την εικόνα ότι η πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ξεχνά τους νεκρούς της. Ήταν επίσης μια ξεκάθαρη υπενθύμιση προς την Αθήνα ότι τουρκικοί πληθυσμοί υπήρξαν σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας και άρα η Άγκυρα δικαιούται να έχει λόγο για τους πληθυσμούς της που παραμένουν σήμερα στην Ελλάδα. Έμμεση αναφορά δηλαδή στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τα μέλη της οποίας προσφάτως ο κ. Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε πολίτες του.

Κατά πληροφορίες, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Κοσάνερ έχει ζητήσει (και δεδομένου ότι το αίτημά του έγινε δεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών) και θα επισκεφθεί το στρατιωτικό νεκροταφείο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου βρίσκονται οι σωροί Τούρκων στρατιωτικών!
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube