Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Ιουλίου 2009

Δημοψήφισμα για το Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου θέλει ο Γκιουλ


Την επιθυμία του για σύντομη ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Άγκυρα.

“Ο τελικός μας στόχος είναι η διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, και η δημιουργία ξεχωριστού χώρου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και νήσου, μέσα στην Ε.Ε.. Γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε να ολοκληρωθούν σύντομα οι συνομιλίες και να προχωρήσουμε σε ένα δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του χρόνου, αν είναι δυνατόν.”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού θα έχει σημασία να ληφθεί υπόψη η ελληνοτουρκική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι «η λύση θα πρέπει να δημιουργεί υποδομή για τη συνέχιση της ειρήνης, της γαλήνης και των σχέσεων στην περιοχή, μέσα σε πλαίσια αμοιβαίου σεβασμού».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο θέμα των συμφωνιών συμμάχων και εγγυητριών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι “τα θέματα εγγύησης και συμμαχίας είναι θέματα, που ενδιαφέρουν την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία και όχι τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους”, προσθέτοντας πως “η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στη συνέχιση των συμφωνιών αυτών”.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube