Γενικά θέματα 22 Ιουλίου 2009

Προκλητικές φιλοτουρκικές δηλώσεις

Η στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας φταίει για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την από τότε κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Αυτή την άποψη υποστήριξε χθες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, που η χώρα του ασκεί την εξάμηνη προεδρία στην Κοινότητα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Ο κ. Μπιλντ, που παρουσίασε χθες το πρόγραμμα της σουηδικής προεδρίας για τις εξωτερικές υποθέσεις, ρωτήθηκε από τον Γάλλο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ντομινίκ Μποντίς, πώς ακριβώς σκέπτεται να αντιδράσει μπροστά στους τουρκικούς πανηγυρισμούς για την επέτειο της εισβολής και κατοχής ενός τμήματος εδάφους χώρας-μέλους της Ενωσης.

Εξηγήσεις
Χωρίς να δώσει πολλές εξηγήσεις ο κ. Μπιλντ, γνωστός για τις φιλοτουρκικές και φιλοαμερικανικές θέσεις του όλα τα τελευταία χρόνια, απάντησε ότι τα «γεγονότα στην Κύπρο» πρέπει να τοποθετηθούν και να ερμηνευθούν μέσα στο ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής.

Και η τουρκική επέμβαση ήταν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Ο κ. Μπιλντ αρνήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σ’ ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου, αν η απάντησή του στον κ. Μποντίς συνιστά απόπειρα δικαιολογίας της σουηδικής Προεδρίας για παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

Βρυξέλλες, Γ. Δαράτος
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube