Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Ιουλίου 2009

Που το πάει η Άγκυρα με τη τακτική των υπερπτήσεων

Που το πάει η Άγκυρα με τη τακτική των υπερπτήσεων


Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να δείξει η Αγκυρα πόσο υπολογίζει τις αμερικανικές… νουθεσίες για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στο Αιγαίο. Επειτα από ένα μικρό διάστημα σχετικής νηνεμίας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χθες σε τέσσερις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, πιστή στην πάγια πολιτική της για «γκριζάρισμα» της συγκεκριμένης περιοχής. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προχώρησε χθες σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να υπάρξει και διαφοροποίηση της στάσης της γείτονος. Ηδη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες υπερπτήσεις από όσες ολόκληρο το 2008.

Η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, η διαμάχη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η επίμονη προσπάθεια της Αγκυρας να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Εγκεμέν Μπαγίς έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις περί της σκοπιμότητας ή μη μιας επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Αγκυρα (το διήμερο 18-19 Αυγούστου). Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινωνός αυτών των προβληματισμών.

Oι τουρκικές υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις. Το κύριο μέρος έλαβε χώρα χθες το πρωί. Ενας σχηματισμός οκτώ μαχητικών αεροσκαφών (αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16) εισήλθε στο FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου στις 10.57. Στις 11.03 δύο F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου σε ύψος 2.600 ποδών και στις 11.04 τέσσερα F-4 πραγματοποίησαν και δεύτερη υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 2.500 ποδών. Την ίδια ώρα δύο F-16 πέταξαν επίσης πάνω από το Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FΙR Αθηνών στις 11.19.

Η δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίστηκε και το απόγευμα, όταν άλλος ένας σχηματισμός οκτώ αεροσκαφών (τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16) εισήλθε στο FΙR Αθηνών βορείως της Χίου στις 16.32. Στις 17.00 δύο F-16 και τέσσερα F-4 προχώρησαν σε νέα υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψη από 2.100 ως 5.700 πόδια, προτού εξέλθουν του FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου στις 17.01.
hellenicbusiness

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube