Weather Icon
Γενικά θέματα , Πρόσωπα 4 Ιουλίου 2009

Σεξ, ψέματα και εξουσία (It’s Good to be the King!)

Σεξ, ψέματα και εξουσία (It’s Good to be the King!)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις…

του Luke Johnson

Πραγματικά, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η δήλωση του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας ότι “οι πολιτικοί χρειάζονται το σεξ” και πως “εάν ο κ. Berlusconi δεν έχει καλή σεξουαλική ζωή, τότε δεν κυβερνά καλά“.

Αν και ο πρώην υφυπουργός σαφώς αναφερόταν στα πρόσφατα προβλήματα της προσωπικής ζωής του Ιταλού πρωθυπουργού, αναρωτήθηκα κατά πόσον η άποψή του ισχύει και για τους κορυφαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι επίσης διαθέτουν μεγάλη δύναμη και εξουσία.
Πριν από δύο δεκαετίες εργάστηκα σε μία εταιρία εύρεσης εργατικού δυναμικού. Ειδικευόταν στην εύρεση προσώπων υποδοχής και γραμματέων για διαφημιστικές εταιρίες και ομίλους ΜΜΕ. Ήταν εμφανής -αν και όχι καταγεγραμμένη- η πολιτική της να προωθεί μόνο κομψές και όμορφες γυναίκες στις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Άλλωστε αυτό ήθελαν οι πελάτες.
Χωρίς περιστροφές, οι διαφημιστικές εταιρίες, οι θεατρικοί επιχειρηματίες, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί ζητούσαν εντυπωσιακές κυρίες. Το εντυπωσιακό ήταν ότι η εταιρία διοικούνταν από τέσσερις γυναίκες, οι οποίες μου ξεκαθάρισαν εξαρχής ότι απαγορευόταν να βρίσκομαι στα γραφεία όπου οι υποψήφιες έδιναν συνεντεύξεις. Σαφώς επειδή ήμουν άνδρας.
Παρά το ρίσκο, οι ηλικιωμένοι άνδρες-ηγέτες θέλουν να συναναστρέφονται νεαρές γυναίκες. Πιθανώς πιστεύουν ότι μέσω αυτών φτιάχνουν τον τρόπο με τον οποίο διοικούν. Πολύ συχνά σκέφτομαι ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες δεν είχαν αυτοπεποίθηση όταν ήταν νέοι και πιθανώς να παντρεύτηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία.
Ενδεχομένως, ήταν πολύ απασχολημένοι με το να δουλεύουν και να δημιουργούν πλούτο. Ως εκ τούτου δεν είχαν χρόνο για να σαγηνεύσουν το αντίθετο φύλο.
Όμως μόλις φτάσουν στην κορυφή το εγώ τους επεκτείνεται και ο ναρκισσισμός κάνει την εμφάνισή του. Όπως έχει δηλώσει, άλλωστε, και ο κ. Henry Kissinger “η εξουσία είναι το καλύτερο αφροδισιακό”. Καθώς τον έχω δει σε αρκετά cocktail party να γοητεύει πολλές γυναίκες, μάλλον θεωρώ ότι έχει απόλυτο δίκιο.
Βέβαια, η φιλοδοξία και η τεστοστερόνη συνδέονται άμεσα. Τα “καθαρά αρσενικά” διαθέτουν και από τα δύο και θέλουν να είναι νικητές σε όλα τα επίπεδα: επιχειρήσεις, σπορ, σεξ. Αυτή η στάση χρειάζεται πολλή ενέργεια και πολύ χρήμα, αλλά οι “μεγάλοι” διαθέτουν και τα δύο.
Τα παραδείγματα αρκετών μεγιστάνων που κατέστρεψαν τους γάμους τους -και σε ορισμένες περιπτώσεις έθεσαν σε κίνδυνο καριέρες και επιχειρήσεις- λόγω των παθών τους αποτελούν μύθο. Πάρα πολύ κορυφαίοι επιχειρηματίες αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένους γάμους και χάος. Πιθανώς να χρειάζονται όλο αυτό το δράμα για να λειτουργήσουν. Ή τα “απαγορευμένα φρούτα” τους προσφέρονται μόνο αφού έχουν κατακτήσει την κορυφή.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι είναι όντως ικανοί να διοικήσουν εταιρίες και να διαχειριστούν ανθρώπους από τη στιγμή που δεν μπορούν να ελέγξουν τα αρχέγονα ένστικτά τους.
Κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι και βιολόγοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τα ερεθίσματα που κινούν επιχειρηματίες και πολιτικούς. Ίσως με αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσουμε και εμείς να κατανοήσουμε τα μυστικά της εξουσίας.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

ΠΗΓΗ www.euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube