Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Ιουλίου 2009

Στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία η Ντ. Μπακογιάννη

Στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία η Ντ. Μπακογιάννη

Αξιοποιώντας τη διπλή ιδιότητα, ως προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ και ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.
Στόχος της επίσκεψης στο Μπακού, πρώτο σταθμό της περιοδείας της είναι να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, με επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία και να συμβάλλει στη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες που επί πολλά χρόνια καταβάλλονται από τον ΟΑΣΕ, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά από σειρά επαφών που είχε στην αζερική πρωτεύουσα.

Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Μαμαντιάροφ, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Αζαντόφ και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο Αλίεφ κράτησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά (δυόμιση φορές πάνω από το προγραμματισμένο), στην αρχή με κατ’ ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δυο αντιπροσωπειών.
«Είχα πολύ σημαντικές επαφές και την ευκαιρία να συνομιλήσω με τις δύο μου ιδιότητες. Συζητήσαμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, θέματα αγωγών. Ο στόχος μας είναι να μεταφερθεί αζερικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TGI προς την ευρωπαϊκή αγορά», είπε η υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της στον Τύπο.
Αναφερόμενη στο σκέλος της επίσκεψης που αφορά την παγωμένη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία επηρεάζει άμεσα τη σταθερότητα στο νότιο Καύκασο, τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία εντατικοποιεί τις προσπάθειες που γίνονται επί πολλά χρόνια για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου ζητήματος.
Ειδικά για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Αλίεφ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα, βασισμένο στην πολύ επιτυχημένη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αζέρος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν τέσσερις μήνες.
«Στόχος μας», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, «είναι η σχέση με το Αζερμπαϊτζάν να ενδυναμωθεί περισσότερο με συχνές επαφές μεταξύ των δυο πλευρών» (πριν ένα μήνα επισκέφθηκε τη χώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με πολυμελή αντιπροσωπεία).
Μετά το Μπακού, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μεταβαίνει στην Αρμενία, τον έτερο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube