Γενικά θέματα 2 Ιουλίου 2009

Η μεγαλύτερη ρωσική άσκηση διεξάγεται στον Καύκασο

Εναν μόλις μήνα πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από τον πόλεμο στη Νότιο Οσετία και ελάχιστες ημέρες μετά το πέρας της ευρείας κλίμακας νατοϊκής άσκησης στη Γεωργία, η ρωσική πολεμική μηχανή ζεσταίνεται. Από χθες και για μια εβδομάδα στον Βόρειο Καύκασο λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ρωσία τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει δύο στόχους. Τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ρωσικού στρατού στην πιο θερμή περιοχή της χώρας και την αποστολή σαφέστατων μηνυμάτων προς τη Γεωργία, το ΝΑΤΟ και τους τρομοκράτες που ανασυντάσσονται στην περιοχή.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίδει το Κρεμλίνο στην άσκηση αυτή είναι πως εκτός από τη συμμετοχή μονάδων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας, αεροπορικών και ειδικών δυνάμεων του πεζικού, λαμβάνουν μέρος και τάγματα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Οι Ρώσοι επιτελείς, αφού κατέγραψαν τις αδυναμίες που προέκυψαν στη διάρκεια του πολέμου με τη Γεωργία, φιλοδοξούν μέσω της άσκησης αυτής να συντονίσουν τους στρατούς της Ρωσίας, Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας όχι επί χάρτου, αλλά στον ίδιο τον Καύκασο.

Ο φόβος των Ρώσων επιτελών κρύβεται πίσω από το ενδεχόμενο ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι λόγω της καθημερινής πίεσης των οπαδών της αντιπολίτευσης, που αξιώνουν την παραίτησή του, σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, να προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο στην περιοχή, με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας που πιθανόν να του χαρίσει περισσότερο χρόνο στην ηγεσία της χώρας ή ίσως την «ηρωική» έξοδο από αυτήν.

Ανοικτή η «κάνουλα»

Στο σενάριο αυτό συνηγορούν δύο γεγονότα: Πρώτον ότι η «κάνουλα» μεταφοράς όπλων από το Κίεβο στην Τιφλίδα παραμένει ανοικτή και δεύτερον η μεγάλη νατοϊκή άσκηση που παρά την αντίδραση της Μόσχας έλαβε χώρα επί ένα μήνα στη Γεωργία. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή του ρωσικού Καυκάσου, το τελευταίο διάστημα ομάδες τρομοκρατών επανεμφανίζονται κυρίως στο Νταγκεστάν. Χθες μάλιστα σε ιστοσελίδα, οι τρομοκράτες που τον Σεπτέμβριο του 2004 είχαν αιματοκυλήσει το σχολείο στο Μπεσλάν, ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση την περασμένη εβδομάδα εναντίον του προέδρου της Ινγκουσετίας Γιούνους Μπεκ Γεβκούροφ, ο οποίος διεσώθη. Την Κυριακή σε μάχη στο Νταγκεστάν τέσσερις αντάρτες και ένας στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους.

Ως αιτία για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον Καύκασο έμπειροι αναλυτές δείχνουν την εκδίωξη από το έδαφος της Τσετσενίας των σκληρών Ουαχαμπιτών.
Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube