REAL TIME |

Γενικά θέματα 22 Ιουλίου 2009

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις στήριξης σε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις στήριξης σε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιθεωρεί το τιμητικό άγημα, κατά τη χθεσινή άφιξή του στο Κίεβο.

Η Μόσχα παρακολουθεί «με προσοχή»
Για τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ουκρανική επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε, χθες, το Κίεβο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι το «άνοιγμα» της Ουάσιγκτον στη Μόσχα δεν απειλεί τα συμφέροντα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά την αντίθεση της Ρωσίας, δήλωσε. Τόνισε, επίσης, ότι κάθε χώρα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τις συμμαχίες της.
«Δεν αναγνωρίζουμε… το δικαίωμα οποιουδήποτε να υπαγορεύει σε σας ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ποιες συμμαχίες θα ανήκετε ή τι διμερείς σχέσεις θα έχετε», είπε.
Πρόσθεσε ότι η βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία «δεν θα γίνει εις βάρος της Ουκρανίας».
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιούσενκο, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του.
«Ζούμε σε ένα δύσκολο κόσμο. Η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία, οι ελευθερίες, εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους γείτονες», πρόσθεσε. «Η καλύτερη απάντηση είναι το ευρωατλαντικό εργαλείο».
Ο Γιούσενκο είπε, επίσης, στον Μπάιντεν ότι επιθυμεί να βοηθήσουν Αμερικανοί επενδυτές στον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, που μεταφέρει το αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η συμμετοχή «όσο δυνατόν περισσότερων επενδυτών, περιλαμβανομένων Αμερικανών», θα συμβάλει στη διαφύλαξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να «μονοπωλήσει» τις επαφές με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά παρακολουθεί «με προσοχή» την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube