Weather Icon
Γενικά θέματα 27 Ιουλίου 2009

Τις τουρκικές προκλήσεις έθεσαν Λευκωσία και Αθήνα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Τις τουρκικές προκλήσεις έθεσαν Λευκωσία και Αθήνα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Βρυξέλλες: Για τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενημέρωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του διήμερου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε για το θέμα των ερευνών που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για πετρέλαια και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση 40 λεπτών με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Σουηδό Υπουργό, Καρλ Μπιλντ. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκε εκ μέρους του Μάρκου Κυπριανού και το θέμα των δηλώσεων Μπιλντ για τα γεγονότα του 1974, δηλώσεις οι οποίες ενόχλησαν τη Λευκωσία.

Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε κυρίως στις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βασικός στόχος της κυπριακής αλλά και της ελληνικής διπλωματίας ήταν να καταστήσουν σαφές ότι αναμένουν αμερόληπτη και αντικειμενική αντιμετώπιση του συνόλου των θεμάτων από τη σουηδική προεδρία υπό το πρίσμα της αξιολόγησης της Άγκυρας το Δεκέμβριο. Επιπλέον, Λευκωσία και Αθήνα επιθυμούν να στείλουν το μήνυμα πως δεν πρόκειται να παρακολουθούν απαθείς τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας τόσο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όσο και στο Αιγαίο.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube